Magyar gazdaság

Baljós árnyak vetülnek a kilábalás első jeleire

A ma megjelent legfontosabb vállalati és makrogazdasági hírek kissé elbizonytalanították a gazdaság újjáéledésében reménykedőket. Az elmúlt két hónapban általános részvénypiaci árfolyam-emelkedés ment végbe világszerte. Ma azonban a világ vezető cégei újabb leépítésekről és veszteségekről számoltak be, s az amerikai kiskereskedelmi eladások tovább csökkenéséről jelent meg adat.

Anglia elsőszámú távközlési vállalata, a BT bejelentette, csökkenti az osztalékot és további 15 000 dolgozójától válik meg, miután egy 1,58 milliárd fontos értékcsökkenés veszteségessé tette a negyedévüket - tudósít a Reuters.

A japán Sony-nál sem túl bíztató a helyzet, ez már a második veszeteséges negyedévük. Ha további egy évig nem termelnek nyereséget, 8 gyárukat zárják be világszerte. Veszteségekről számolt be a belga KBC és a francia Credit Agricole bank is. Spanyolországban pedig egy szintén ma közzétett adat értelmében ötven éve nem volt ilyen gazdasági visszaesés, a 1,8%-kal csökkent az első negyedévben.

Ezek az adatok megerősítették a elmélyülésére vonatkozó várakozásokat az eurózónán belül. Egy pénteken megjelent hivatalos becslés szerint a 16 országból álló  zónában 2%-os visszaeséssel kell számolni.

A svájci központi bank munkatársa Thomas Jordan véleménye szerint a világgazdaság egy komoly válsággal néz szembe, amit egy lassú újjáéledés fog követni. A legrosszabbat azonban sikerült elkerülni a drasztikus állami beavatkozásoknak, és a központi bankok lépéseinek köszönhetően. Jordan szerint bár nem állunk közel ahhoz, hogy olyan helyzet alakuljon ki mint a  nagy gazdasági világválság alatt, de elkerülhetetlen, az elkövetkező időkben az alacsony

A Sony veszteségének hírét azután közölték, hogy a Tokyo-i tőzsdeindex 2,6%-os mínuszban zárt. Ez is rácáfol az optimista várakozásokra, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának sikerül gyorsan kivergődnie a legnagyobb gazdasági válságból, amivel a második világháború óta szembenézett.

Credit Agricole BT Sony KBC
Kapcsolódó cikkek