Magyar gazdaság

Kissé csökkent az új munkanélküliek száma az USA-ban

Az amerikai munkaügyi minisztérium mai közlése szerint az elmúlt héten a munkanélküli segélyt igénylők száma enyhén csökkent az előző héthez képest, ugyanakkor az állástalanok teljes száma még közelebb kúszott a 7 millióhoz.

Az amerikai munkaügyi minisztériumnak az AP által idézett adatai szerint az új munkanélküliségi segélyigénylések száma a múlt heti 643 ezerről 631 ezerre csökkent Ez már szinte pontosan megfelel az elemzők 630 ezres várakozásának.

Ugyanakkor – bár az elbocsátások üteme csökken – az elemzők szerint a lassulás mértéke nem felel meg a várakozásoknak. Ráadásul a legnagyobb autógyárak, így a GM és a Chrysler a nyár folyamán biztosan tovább rontják majd a statisztikát. Két hét ezelőtt már érződött a két detroiti óriás hanyatlásának hatása: a Chrylser "jóvoltából" akkor 27 ezer, a GM döntése nyomán pedig 25 ezer fő került utcára.

A munkanélküliek teljes száma az előző héttel 6,6 millióról 6,7 millióra ugrott, ez a tizenhatodik rekord és egyben a legmagasabb szám, amelyet 1967 óta mértek.

munaknélküliség válság amerikai
Kapcsolódó cikkek