Magyar gazdaság

Cégvezetők nyomás alatt

A vezetői jövedelmek korlátozása ellen is tiltakozik az a mintegy hatszáz New York-i pénzügyi szolgáltató cég, amely kampányt indított a bankárok elleni „populista” támadások ellensúlyozására.

A gazdasági válság nyomán világszerte szigorították a menedzserek javadalmazására vonatkozó szabályokat, sőt, Németországban egy múlt héten elfogadott jogszabály a cégvezetők által okozott károk megtérítéséről is rendelkezik.

A társaságok azonban egyre-másra igyekeznek kibújni a megkötések alól. A Citigroup például emeli egyes alkalmazottainak alapfizetését, hogy a bónusznak a kormányzati támogatás fejében előírt korlátozása ellenére az idén is ugyanannyit fizethessen kulcsembereinek, mint tavaly.

Sokan a kormányzati beavatkozás gazdasági értelmét is megkérdőjelezik: Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a cégvezetők kezének megkötésére irányuló intézkedések leginkább csupán a társadalmi közérzet javítását szolgálják. A magyarországi szabályozás egyébként csak egyes pontokon lazább a nyugatiaknál.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

javadalmazás jövedelem cégvezetők menedzserek bankárok
Kapcsolódó cikkek