Magyar gazdaság

Elküldtük Brüsszelbe a konvergenciajelentést

A Pénzügyminisztérium elkészítette a féléves konvergencia jelentést, melyet május 29-én, pénteken juttatott el Brüsszelbe.

A konvergenciajelentés 2009-ben 6,7, 2010-ben 0,9 százalékos bruttó hazai termék (GDP) csökkenéssel számol, míg 2011-re 3,6 százalékos növekedést prognosztizál - közölte a Pénzügyminisztérium kedden a honlapján. A most közzétett jelentés a 4,2 százalékára teszi a folyó fizetési mérleg idei hiányát, jövőre 4,1, 2011-ben pedig 4,4 százalék deficittel számol.

A jelentés kapcsolódik az évente aktualizált konvergencia programokhoz, melyeket minden uniós tagország decemberben készít el. Magyarország 2006-ban vállalta, hogy a konvergencia folyamat helyzetéről, az államháztartási egyensúly javításának menetéről, az ezt szolgáló strukturális reformok előrehaladásáról sűrűbben, hathavonta készít összefoglalót - áll a PM honlapján olvasható közleményben.

Eddig négy ilyen jelentés készült (évente kettő) 2007-ben és 2008-ban, mégpedig áprilisban és szeptemberben. A mostani jelentés is áprilisban lett volna aktuális, ám az unióval történt megállapodás alapján ennek határideje május végére változott, hogy az összefoglaló teljes képet tudjon adni a felülvizsgált makrogazdasági és költségvetési pályáról, a tervezett és eldöntött kiadáscsökkentő, valamint strukturális intézkedésekről. Ez a jelentés annyiban bővült a korábbiakhoz képest, hogy nem csak az eddig megtett intézkedésekről, valamint a jelenlegi helyzetről tartalmaz beszámolót, hanem az idei esztendő mellett kitekintést ad 2010-re és 2011-re is.

GDP Brüsszel konvergenciajelentés
Kapcsolódó cikkek