Magyar gazdaság

Hat hét késéssel közölték, kik kaptak uniós agrárpénzeket Németországban

A német szövetségi kormány nyilvánosságra hozta a brüsszeli agrárszubvenciókból részesülő cégek listáját. A legnagyobb kedvezményezett az élelmiszeripar - azonban meglepetéseket is tartalmaz a lista.

Hat héttel az erre kiszabott határidő lejárta után tette közzé Berlin az EU-agrártámogatásokból részesülők listáját - idézi fel a Spiegel Online.

A lista első helyét elfoglaló Südzucker cukorkonszern például 34,4 millió euróhoz jutott hozzá; őt további élelmiszervállalatok követik, mint a Doux baromfi-feldolgozó, a Campina tejüzem, a Storck csokoládégyár, vagy a Tönnies húsüzem. A gazdák közül a legtöbb támogatást Kelet-Németországban fizették ki.

A lista érdekessége: Bajorország továbbra sem hajlandó előrukkolni a kedvezményezettek neveivel - Németország a segélyeket ugyanis tartományi szinten osztja ki. Amennyiben azonban nem változik ez a helyzet, az Európai Bíróság beperelheti a szövetséget.

Egy Greenpeace-aktivista további furcsaságokra hívja fel a figyelmet: a névlistán ugyanis szerepel az RWE energiavállalat, valamint a Lufthansa légitársaság is. Előbbi azért, mert agrárterületeket vásárol a barnaszénbányászatra, utóbbi, mert járataira cukrot és kávétejszínt vásárol - mondja Martin Hofstetter, a szervezet agrárszakértője.

Az 1290/2005/EK rendelet 44a. cikke előírja a tagállamok számára, hogy biztosítsák az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) kedvezményezettjeinek és az ezen Alapok keretében kedvezményezettenként kapott összegeknek az évenkénti, utólagos közzétételét.

A magyar vállalatok támogatási adatai itt találhatóak. Az országonkénti lebontáshoz innen tud eljutni.

Európai Bíróság EU doux agrártámogatás Berlin Lufthansa RWE storck Bajorország agrárszubvenció Südzucker euró campina agrárpénz
Kapcsolódó cikkek