Magyar gazdaság

Kalapozik a nemzeti filharmonikus zenekar! Bárhol fellépnek Szerbiában

Újsághirdetést adott fel a nemzeti filharmonikus zenekar Szerbiában, amely szerint bármely esküvőn, temetésen, keresztelőn, születésnapi rendezvényen hajlandó klasszikus zenét játszani, „méltányos áron”.

A gazdasági válság világszerte keményen érinti a szimfonikus zenekarokat is. A nemzeti filharmonikus együttesek azonban általában ezt is át tudják vészelni, mert ha más nem is, legalább ők kellő támogatást kapnak az államtól. Ezért mondható szokatlannak a szerb nemzeti szimfonikus zenekar kétségbeesett lépése, amellyel újsághirdetésben próbálja egy kis kiegészítő jövedelemhez juttatni zenészeit.

„A nemzeti filharmonikus zenekar, 85 éves hagyománnyal és gazdag repertoárral, az Ön otthonában is szívesen fellép elfogadható áron” – idézi az újsághirdetést a Financial Times.

A brit üzleti lap arról is beszámol, hogy az együttes egyik legtöbbet kereső tagja (Tijana Milosevic első hegedűs és koncertmester) mindössze havi 700 eurót keres. Bár ez duplája a szerbiai átlagkeresetnek, ő azt állítja, csak akkor nem lenne kénytelen bárokban és éjszakai kluboknak „haknizni”, ha legalább 2000 eurót keresne.

Szerbia klasszikus zene szimfonikus zenekar filharmonikus zenekar
Kapcsolódó cikkek