Magyar gazdaság

"Le kell csapni az adózás alól kibújó gazdagokra"

Le kell csapni az adózás alól kibújó gazdagokra – ebben teljesen egyetértettek 34 fejlett állam adóhatóságainak és pénzügyminisztériumainak képviselői, akik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi adóadminisztrációs fórumán folytatott tárgyalásaik után adtak ki közös állásfoglalást.

A magas jövedelmű személyek, a bankok és az offshore központokba menekített jövedelmek adózásra kényszerítése érdekében együttműködési tervet is készítettek, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az adóelkerülést, illetve erősítse az adószabályoknak való megfelelést.

A fellépést különösen sürgetővé teszi az egyre mélyülő globális Az adóbevételek a válság miatt egyébként is zsugorodnak, a kiadások viszont emelkednek, így a kormányokat egyre érzékenyebben érinti a néhol iparszerű méreteket öltő adóelkerülés. Ahogy az ülésen elnöklő Pravin Gordhan dél-afrikai pénzügyminiszter fogalmazott: „A kormányoknak meg kell találniuk a válságból való kilábalás megfinanszírozásának fenntartható módszereit. Ehhez minden érintett összefogására szükség lesz, a kormányzatokat, az üzleti szférát és a civil társadalmat egyaránt beleértve.”

Becslések szerint például Nagy-Britanniában a félmillió legvagyonosabb személy 70 százaléka veszi igénybe adótanácsadó szolgáltatásait. Ez nyilván azt jelenti, hogy ők kevesebb adót fizetnek, mint amennyit tanácsadói segítség nélkül fizetnének.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

gazdagok Pravin Gordhan adóelkerülés offshore adó OECD
Kapcsolódó cikkek