Magyar gazdaság

Megelőztük a cseheket tehetséggondozásban - Az oroszok messze jobbak

Két évvel ezelőtthöz képest egy helyet előrelépve (Csehországot megelőzve) a közép-európai rangsor negyedik helyén végzett Magyarország a Talent-Index felmérésen. Az index azt mutatja meg, hogy 2012-ben az egyes országok várhatóan milyen színvonalon állnak majd a tehetséges szakemberek, vezetők nevelése és megtartása terén.

Az amerikai Heidrick and Struggles vezetői tanácsadó cég és az Economy Business Unit által közzétett indexet először 2007-ben számították ki, ezt az eredményt frissítették most a 2009-es adatokból kiindulva.

Az index számításakor az általános és felsőoktatás mellett figyelembe vették a kutatásra és fejlesztésre szánt források GDP-hez mért arányát, az üzleti képzések színvonalát, a munkavállalók nyelvi képességeit, az ország tőkevonzó képességet, a várható GDP-növekedést, a mobilitását. Az index összesen 44, eltérő módon súlyozott kritérium alapján áll össze.

A közép-európai rangsor első helyén Ausztria áll 57,9 ponttal, második Oroszország 53,8 ponttal, harmadik Lengyelország 46,6 ponttal, negyedik Magyarország 46,2 ponttal. Magyarország 2007-hez képest egy helyet lépett előre, megelőzve Csehországot, amely 2007-ben még harmadik volt, idén viszont már az ötödik helyre szorult.

Az eredmények számos meglepetéssel szolgáltak. Az index szerint például az ukrán általános- és középiskolák jobbak az osztrákoknál, a felsőoktatás terén pedig Oroszország a listavezető. Oroszország ezt jórészt sok, nemzetközileg is akkreditált egyetemének és üzleti iskolájának köszönheti - olvasható az elemzésben.

A munkaerőpiac nemzetközi nyitottsága és mobilitása terén Szlovákia került az első helyre, többek közt azért, mert a népességhez mérten várhatóan ebből az országból folytatnak majd a legtöbben tanulmányokat külföldi egyetemeken. Magyarország egyebek közt az idegennyelv-ismeret alacsony arányának köszönhetően csak a nyolcadik helyet mondhatja magáénak ebben a kategóriában.

A tőkevonzó képesség terén Magyarország a második helyet érte el, ugyanakkor 46,6 pontjával még mindig jelentősen elmarad Bulgária kiemelkedő, 96,6-os pontszámától.

Csehország általános iskola talent-index Oroszország Magyarország felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek