Magyar gazdaság

Nyolcvan milliárd dollárral rövidítik meg a gyógyszergyárakat

Olcsóbb lesz a gyógyszer az időseknek és a munkaképteleneknek az USA-ban, a kormány és a gyógyszergyárak megállapodása alapján.

A gyógyszerigyártóknak sikerült elkerülniük a még nagyobb megszorítást az amerikai piacon azáltal, hogy Barack Obama elnök egészségügyi reformja mellé álltak. Az elnök bejelentete, hogy 80 milliárd dollár értékben adnak majd kedvezményt a gyárak az orvosok által felírt gyógyszerekre, a következő tíz év alatt. A gyártók számára ez a profit csökkenését jelenti, azonban jóval kisebb mértékben, mint amitől tartottak.

A gyógyszergyártók beleegyeztek, hogy 50% kedvezményt nyújtsanak azoknak az időseknek és munkaképteleneknek, akiknek D típusú egészégügyi biztosítása van, és elérték ennek felső határát. Ugyanis ez a fajta biztosítás csak egy bizonyos összegig fedezi a gyógyszerek árát, e fölött a betegnek kell fizetni - tudósít a Reuters.

Ezt a szintet nagyjából 20-25%-a éri el a betegeknek, akiknek a túlnyomó többsége ilyenkor próbál másfajta kezelésre váltani - vélekedik Barbara Ryan a Deutsche Bank elelmzője. Ebből kifolyólag a gyógyszeripar olyan készítményekre fog engedményt adni, amelyeknek ezáltal nőni fog a kereslete.

A jelenlegi helyzetben a gyógyszergyártók felismerték, áldozatot kell hozniuk. Ellentétben a kilencvenes évekkel, amikor Bill Clinton egészségügyi reformja ellen foggal-körömmel harcoltak.

A tárgyalások kezdetén a kormány 130 milliárd dollárt kért, szóval a 80 milliárd egy viszonlag kedvező eredmény - állítja Savvas Neophytou a Panmure Gordon befektetési bank elemzője. További pozitívum a gyártóknak, hogy a terv alapján amiben Max Baucus-szal a szenátus pénzügyi bizottságának elnökével állapodtak meg, az intézkedés olyan gyógyszerfajtákat fog érinteni, ahol ezáltal az eladások is növekedhetnek.

A Deutsche Bank számításai szerint a 80 milliárd dollár nagyjából a 2-3%-át takarja az államokban összesen gyógyszerre költött összegnek, azonban egy ilyesfajta megállapodás mégis jobb megoldás, mint más intézkedések, amelyek a kormány közvetlen vásárló erejét növelték volna.

Bár a gyógyszerek a teljes egészségügyi költségvetésnek mindössze a 10%-át jelenti, az iparág közismertsége, elterjedtsége teszi a megszorítások célpontjává. Viszont úgy tűnik a megegyezés révén a gyógyszeriparban támogatóra talált Obama a reform véghez viteléhez, amire szükség is lehet, hogy az indítványt keresztüljusson a kongresszuson.

USA gyógyszeripar Egyesült Államok medicare Barack Obama
Kapcsolódó cikkek