Magyar gazdaság

A lengyelek nem akarnak eurót

Alig néhány hónap alatt 26 százalékról 17 százalékra csökkent az euró azonnali bevezetésének gondolatát pártoló lengyelek aránya.

A GFK Polonia közvélemény-kutató intézet júniusban végzett felmérése szerint a teljes lakosságon belül az év eleji szinthez képest 9 százalékponttal csökkent a közös európai fizetőeszköz mielőbbi bevezetésével egyetértők aránya. A Rzeczpospolita című lap hétvégi számában ismertetett kutatás szerint 15 százalék támogatja a bevezetés tervét, de nem tarja sürgetőnek az ügyet.

A lap szerint az euró népszerűsége elsősorban a lengyel gazdaságot is megviselő válság miatt olvad. A jobbközép varsói kormány eredetileg 2012-re tervezte az euró bevezetését, de a gazdaság lassulása miatt a kabinet az elképzelés felülvizsgálatára kényszerült és jelezte, hogy a tervezettnél tovább marad a zloty.

Szakértők már régóta hangoztatják, hogy a 2012-es céldátum túl közeli. A Reuters hírügynökség áprilisban végzett felmérése szerint az elemzők többsége 2013-ra valószínűsíti az euró lengyelországi bevezetését.

Ludowik Kotecki pénzügyminiszter-helyettes egy júniusi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Lengyelország még 2014 előtt csatlakozhat az euróövezethez.

Lengyelország gazdasága a legnagyobb az Európai Unióhoz csatlakozott egykori szocialista országok közül, és az idei első negyedévben a közép-kelet-európai térségben egyedüliként a lengyel hazai össztermék (GDP) növekedett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi, júniusban kiadott jelentése szerint Lengyelország azért teljesít jobban szomszédjainál, mert a válság nagyobb külső és belső egyensúlyhiányok nélkül érte, gazdasága kevésbé függ az exporttól és viszonylag kisebb az adóssága. A az első negyedben 0,8 százalékkal növekedett, a kormány az év egészére 0,2 százalékos bővülést vár. 

GDP lengyelek euró Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek