Magyar gazdaság

A válság szűkíti a vállalkozások forrásait

Általános tapasztalat, hogy a válság a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit jelentősen szűkítette. Az államilag támogatott konstrukciók is érintettek.

A beérkező pályázati kezességigények száma közel 30 százalékkal megemelkedett, ugyanakkor a kockázatok növekedésével együtt jelentősen megnőtt az elutasított igénylések száma is - számolt be a START Tőkegarancia Zrt. Az okok nagy része természetesen a válságra vezethető vissza.

Sokan közülük likviditási problémákkal szembesültek, így felértékelődött a fedezet lekötése nélküli finanszírozási lehetőségek jelentősége, és a korábban az EU-s támogatásokkal kapcsolatban lekötött biztosítékok felszabadításának lehetősége, fedezet nélkül igénybe vehető garanciatermékekkel történő helyettesítése.

„Az utóbbi a START tevékenységének igazi terepe, és valljuk, hogy érdemes például a pályázathoz lekötött ingatlant a társaság kezességvállalására cserélni. Ezt követően ugyanis az immár tehermentes ingatlan felhasználható hitelbiztosítékként, amely lehetővé teszi az esetlegesen felmerülő likviditási problémák áthidalását” – mondta Zoltán Csaba, a START Zrt. vezérigazgatója.

Az idei évben a START Zrt. a kockázatok jelentős növekedésével szembesült, amelynek következtében a tavalyi év 25 százalék körüli elutasítási arányával szemben az első félévben a döntések több mint 40 százaléka volt negatív. A sikertelen garanciaigénylések tipikusan az alábbi okok valamelyikére vezethetők vissza.

pályázatok tőkegarancia finanszírozás
Kapcsolódó cikkek