Magyar gazdaság

Bajnai: nagyobb biztonságban vannak most a devizahitelesek

Az 1,7 millió devizahiteles családja most nagyobb biztonságban érezheti magát, mint száz nappal ezelőtt - nyilatkozta Bajnai Gordon miniszterelnök a Blikknek. A kormányfő szerint nincs garancia arra, hogy nem lesz újra 300 forint egy euró, ennek valódi a veszélye, bár erre csak egy rövidebb időszakra számít.

"A forint árfolyama negyven forintot erősödött, intézkedtünk, hogy aki ennek ellenére bajba kerül, annak két éves garanciát adjunk a lakáshitelére. Az önkormányzatoknak elővásárlási jogot adtunk a lakásokra, azzal a feltétellel, hogy a korábbi tulajdonosnak adják ki azt bérlésre. Nem voltak tömeges kilakoltatások és remélem már nem is lesznek" - emelte ki a lapnak Bajnai.

Bajnai szerint az utóbbi időszak kilakoltatásailért elsősorban felelős pénzügyi szolgáltatóknak, hitelközvetítőknek nincs rendben a működése, és a kormány a PSZÁF működésén és vezetésén éppen azért változtatott, hogy határozottabb legyen a fellépés. A kormányfő kiemelte: a felügyelet most már kétmilliárdos bírságot is kiszabhat, és fogyasztóvédelmi feladatokat is ellát.

"A törvénymódosítás illetve a megalkotandó magatartási kódex célja, hogy megakadályozzuk a bankok indokolatlan egyoldalú szerződésmódosításait" - nyilatkozta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke még hétfőn az MTI-nek.

A Központi Hitelinformációs Rendszer tegnap közzétett adatai szerint 716 ezerre nőtt a legalább 90 napos késéssel fizetők, a BAR listára felkerült lakossági hiteladósok száma. Ez 98 ezerrel több mint ahányan a tavaly év végén ezen a listán voltak. A lista azokat a magánszemélyeket tartalmazza, akiknek a minimálbért meghaladó 90 napon túli tartozásaik vannak.

A vállalkozásoknál valamivel kedvezőbb a helyzet, hiszen a tavalyi 460 ezerről 450 ezerre esett az adósok száma.

"A kormány nem engedheti, nem engedi meg, hogy tömegesen visszaéljenek egyesek a hitelfelvevők nehéz helyzetével. Azt azonban le kell szögezni: a felvett hiteleket minden esetben törleszteni kell" - fogalmazott Bajnai, aki azt hansúlyozta, hogy a kormány az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülteken segít.

"A válság kitörése óta eltelt 9 hónap éppen arra tanított meg mindannyiunkat, hogy nincsenek csodák. A nulla forintos önrésszel, nulla forintos kamatozással reklámozott hiteleknek megvan a böjtje. Ami elsőre olcsónak tűnik, az később nagyon drága lesz. A takarékosságra, a hosszú távú tervezésre kell, hogy megtanítsa Magyarországot, ami történt" - emelte ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a magyar bankrendszer alapvetően jól kezelte a nemzetközi válságot, a magyar bankok stabilak, jó szakemberek vezetik őket, a tulajdonosaik elkötelezettek és így nem kellett őket megmenteni az adófizetők pénzéből, mint sok más országban.

"A bankok múlt héten beleegyeztek, hogy 2 hónapra felfüggesztik az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó törekvéseiket, addig pedig etikai kódexet, egy szabályrendszert dolgozunk ki velük közösen, ami védi az ügyfeleket. Itt a jó megállapodás nem az, amiben akár kormány, vagy akár bankok győznek, hanem az, aminek a banki ügyfelek, a magyar állampolgárok a nyertesei" - fogalmazott Bajnai.

Bajnai szerint a válság sok országban már elérte a mélypontját, de nagyon gyors javulás nem valószínű, miközben Magyarországnak 2-3 éves távlatban sokkal jobb lehet a helyzete, ha végig küzdi a mostani válságot, mint a később reagálóknak. A kormány úgy véli, Magyarország már túljutott a mélyponton.

"Ezzel együtt mindenkit óvnék attól, hogy azt gondolja: a válságnak vége. Elképesztően nehéz feladatok állnak még előttünk. A forint árfolyama erősödött, az ország gazdaságilag sokkal kevésbé kockázatos a külföldi befektetők számára, mint korábban, éppen fele annyira, mint 9 hónappal ezelőtt, az államkötvényeket újra vásárolni akarják a külföldiek. Ez mind azt jelenti, hogy kezd visszatérni Magyarország iránt a bizalom, és ebben benne van az elmúlt száz nap teljesítménye, de benne van egy megelőlegezett bizalom is. Már elhiszik nekünk, hogy megteszzük, amit ígértünk, a hátralévő nehéz lépéseket, amitől jövőre is egyensúlyban marad a költségvetés" - tette hozzá a miniszterelnök. 

Bajnai elismerte, hogy arra nincs garancia, hogy nem lesz megint háromszáz forint egy euró, vagy még rosszabb az árfolyam. "Ha a környezetünkben egy másik ország bajba kerülne, akkor az átmenetileg a térség összes országát érintheti kedvezőtlenül. Ez egyfajta fertőzésveszély. Az változott meg, hogy míg korábban, 6 hónapja még azt mondták: Magyarország fertőzheti meg a többi országot pénzügyi értelemben, addig ma nekünk kell vigyáznunk, hogy mások ne fertőzzenek meg bennünket, mert Magyarország irányába már kezd visszatérni a bizalom" - mondta a kormányfő, aki szerint érhetnek még kellemetlen meglepetések, és erre készen kell állnunk.

Bajnai a költségtérítéssel kapcsolatos módosításokról elmondta, hogy szerinte a konkrét megoldás nagyon súlyosan rongálja a politika hitelét, ezért a parlamentnek a lehető leggyorsabban rendbe kell ezt tennie. A kormányfő ezúttal is megerősítette, hogy egy évre kérte felhatalmazást, és csak addig, míg parlamenti többség van mögötte. "Most úgy látom, ez biztosított" - mondta el Bajnai, aki szerint a 2010-es büdzsé egy nehéz, válságkezelő költségvetés lesz.

Bajnai megerősítette: a válságban is kell, hogy jusson többletpénz "arra, hogy Magyarország minden polgára számára elérhető, a bűnözők számára pedig elrettentő közelségben legyen rendőr minden egyes településen. Bűn ne maradjon büntetlenül, még a legkisebb bűn sem."

Bajnai gordon levelet írt minden parlamenti párt vezetőjének, amelyben együttműködést ajánlott mindegyiknek.

Erről a következő oldalon olvashat. Lapozzon!

Bajnai Gordon pénteken levelet juttatott el a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, valamint Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. A miniszterelnök ebben együttműködést ajánlott valamennyi parlamenti pártnak, egyúttal arra kérte vezetőiket, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket - tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

A miniszterelnök levelében hangsúlyozta: bár már látszanak kedvező eredmények, a válságnak még koránt sincs vége, ahogyan a válságkezelésnek sem. Az ország megerősítése és a magyar gazdaság tartós növekedése érdekében folytatni kell a pazarlóan működő állami szervezetek átalakítását, a közösségi közlekedés ésszerűsítését, az önkormányzati rendszer párhuzamosságainak kiküszöbölését, a bürokratikus gátak lebontását. A kormány éppen ezért az eddig meghozott és most elhatározott intézkedéseket egy rendkívül szigorú, feszes és felelős költségvetésbe foglalja, a lehető legrövidebb időn belül.

Bajnai Gordon ismételten felajánlotta: személyesen is kész egyeztetni minden olyan felelős és reális javaslatról, amely az ország megerősödését, a nemzet hosszú távú felemelkedését szolgálja.

A kormányfő levelében kiemelte: a gyors és hatékony intézkedéseknek és a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően kezd helyreállni a nemzetgazdaság egyensúlya. A forint árfolyamának stabilizálásával a devizában eladósodott 1,7 millió család terhei enyhülnek, a külföldi befektetői partnerek bizalma pedig erősödik Magyarország iránt. Az adórendszer átalakításával érdemben csökkennek a munkavállalók és a munkaadók terhei. A csökkenő járulékterhek ösztönözik az új munkahelyek létesítését, a célzott támogatások pedig segítik a meglévő munkahelyek megtartását, a kis- és középvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldását. A nemrég kibocsátott magyar államkötvényt közel hatszorosan jegyezték túl a befektetők, ezzel Magyarország fokozatosan, a vártnál lényegesen jobb árfolyamon térhet vissza a piaci finanszírozáshoz.

A kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország a nemzetközi bizonytalanságra fel tud készülni, de egyes politikai megnyilatkozások az ország számára kockázatot jelentenek, bizonytalanságot okoznak. Véleménye szerint a parlamenti pártokra vár az a feladat, hogy a nemzet érdekét a pártérdekek elé helyezve tegyék a dolgukat a törvényhozásban.

forint 300 forintos euró Bajnai Gordon devizahiteles pszáf euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek