Magyar gazdaság

Exkluzív! Részletes lista a maradványokról, félezer milliárd marad a kasszában

Noha a Pénzügyi tárca a konkrét számokat nem kommentálja, a Világgazdaság értesülése szerint a költségvetésükben közel 546,6 milliárd forintos maradványt kell megtartaniuk az idén a Kormány felügyelete alá tartozó szerveknek. Ezek egy részét a korábbi évekről áthúzódó, nem felhasznált összegek, másik részét pedig az idei évi nem elkölthető pénzek adják.

A legnagyobb maradványtartási kötelezettség az uniós fejlesztéseket érinti, ahol 135 milliárd forintot kell visszatartani. Az oktatási tárca 48, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca 55,6 milliárdot nem költhet el eredeti büdzséjéből.

Lapunk kérdésére a pénzügyi tárca sajtóosztálya megerősítette, hogy a maradványtartási kötelezettség napirenden van, arról már korábban született döntés, A lapunkhoz eljutott konkrét számokat ugyanakkor nem kommentálják. 

A részletes listán szerepel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is, nekik 10,3 milliárd forintos maradványt kell prezentálniuk. Mint ismert, a kormány a közelmúltban teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a PSZÁF-nak a pénzpiaci szereplők által fizetett díjakat el lehessen vonni a felügyelettől.

A lépést a PSZÁF erősen támadta, közleményük szerint a felügyeleti díjbevételek elvonhatatlansága a felügyeleti függetlenség egyik alappillére, ráadásul nem összeegyeztethető a kormány "Válságkezelés és bizalomerősítés" című cselekvési tervével sem, amely a pénzügyi felügyeleti jogkörök erősítését tűzte ki célul.

maradványtartás lista kormány minisztérium
Kapcsolódó cikkek