Magyar gazdaság

Gyenesei túlzónak találja Bajnai "kőbe vésni kívánt számát"

Gyenesei István szerint kompenzáció nélkül az önkormányzatok működésének megbénulását és ez által az ország működőképességét kockáztatja a 2010-ben tervezett 120 milliárd forint támogatás kivonása az önkormányzatok költségvetéséből.

"A kitűzött célnak pont a fordítottját eredményezheti egy ilyen döntés" - mondta a Gyurcsány-kormány volt önkormányzati  minisztere, független országgyűlési képviselő Bajnai Gordon  miniszterelnök szombati, az MSZP kongresszusán elhangzott  kijelentésére reagálva az MTI-nek vasárnap.  

A miniszterelnök a MSZP zárt ajtók mögött zajló kongresszusán az  MTI tudomása szerint leszögezte: három számot kőbe lehet vésni,  amelyekből nem enged. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz,  valamint ahhoz, hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az  önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.

Gyenesei István az elhangzottak alapján azt mondta: "mivel az  önkormányzatok helyzetének alakulásán múlik az ország sorsa, ezért a  tervezett megvonás mértékét, rendkívül magasnak ítélem". 

Hangsúlyozta: ő maga is sokszor elmondta, hogy az önkormányzati  rendszerben sok tartalék van, de az önkormányzatok nagy többségének  nincsenek mobilizálható tartalékai. 

Mint kifejtette: a 2009-es évben joggal kevesellt mindössze 5-6  százalékos növekedés helyett ez 2010-ben 8-10 százalékos támogatás  csökkenést jelent, amihez hozzá kell adni a legalább 5 százalékos  inflációs hatást, az 5 százalékos ÁFA-emelés következményét, a  jelentős saját bevétel - például iparűzési - kiesést és a  hitelfelvételekből, illetve kötvénykibocsátásokból származó  drasztikusan növekvő hiteltörlesztési kötelezettségeket. 

Ez együttvéve, óvatosan becsülve is jóval több mint 20  százalékos reálérték-visszaesést jelent - összegezte a működési  források csökkenésének mértékét a politikus. 

"Az önkormányzati belvilág elviselhető és szükséges változtatási  alternatíváit az elmúlt fél évben előkészítettük, azok készen állnak  a megmérettetésre" - mutatott rá Gyenesei István, elismerve  ugyanakkor: "bár a rendszer reformálásának ma nincsenek meg az  elengedhetetlen politikai feltételei". 

Ami viszont feles törvénymódosítással, illetve ágazati  rendeletmódosítással gyorsan megoldható - tette hozzá -, az a  költséggel járó önkormányzati kötelezettségek körének jelentős  csökkentése.

Bajnai Gordon kongresszus Gyenesei István MSZP önkormányzatok
Kapcsolódó cikkek