Magyar gazdaság

Megtizedelődik a világkereskedelem

Tíz százalékos csökkenésre számít az idén a nemzetközi áruforgalomban a WTO.

A Kereskedelmi Világszervezet most nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint tavaly reálértéken két százalékkal bővült a globális 2007-ben pedig hat százalékkal. A gazdasági válság tehát még nagyobb csapást mér a nemzetközi áruforgalomra, mint amennyire a GDP-t visszaveti. A WTO mínusz tíz százalékos jóslata ugyanakkor nem a legpesszimistább a piaci prognózisok között: az OECD nagyjából egy hónappal ezelőtt kiadott World Economic Outlook-jában 16 százalékos kereskedelem-csökkenést jósolt az idei évre.

Pascal Lamy WTO-főtitkár szerint az utóbbi hónapokban ugyan tapasztalható bizonyos lassulás a visszaesés ütemében, de 2010 előtt nincs remény arra, hogy növekedésnek induljon a Szerinte először Ázsia fog túljutni a krízisen, és ott nagyobb mértékű is lesz a felfutás, mint amire a világ többi részének kilátása van.

A WTO - amely korábban is többször óvott a protekcionista intézkedések veszélyeitől - a mostani jelentésben nagy teret szentel az egyes országokban megtett gazdaságösztönző intézkedések kereskedelmi hatásainak. Az állami garanciavállalások, a dömpingellenes lépések, a kereskedelmi megállapodások újratárgyalása és az importvámok emelése egyfajta "biztonsági szelepnek" tűnik, amelyen keresztül a mostani vészhelyzetben enyhíteni lehet a belső nyomást - fogalmaz a WTO. Lamy szerint ezen intézkedések egy része később akár nagyobb fokú piacnyitáshoz is vezethet, mások azonban veszélyeztetik a majdani kilábalást. A feladat a helyes összhang megtalálása - tette hozzá a főtitkár.

világkereskedelem Pascal Lamy WTO
Kapcsolódó cikkek