Magyar gazdaság

Miért, és mennyivel fizetünk mától többet - vagy kevesebbet?

Emelkedik az általános áfakulcs, cserébe érzékelhetően csökkennek a járulékok

Rendkívüli boltbezárás, tömeges átcímkézés, pénztárgépek átállítása – gőzerővel készültek a kiskereskedők a mától érvényes új, 25 százalékos általános áfakulcs-ra. Mint az a Világgazdaság körképéből kiderül, az áfaemelés nem feltétlenül jelent egyben drágulást is.

A legnagyobb feladatot az informatikai és számlázási rendszerek átprogramozása rótta a cégekre, de számos kereskedő a termékek tömeges átcímkézése miatt egyenesen üzletei ideiglenes bezárására kényszerült. 
 
Bár egyes kereskedők azt ígérik, hogy nem emelnek árat, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint előbb-utóbb úgyis mindenhol drágulásra lehet számítani.

Az átlagosnál jobban drágulnak a jövedéki termékek , mivel nemcsak az 5 százalékpontos áfaemelés terheli a kiskereskedelmi árat, hanem a szintén július 1-jétől megnövelt jövedéki is. Ez utóbbi az üzemanyagok esetében literenként 5,5 forinttal lett több: a benzin adója 103,5 forintról 109-re, a gázolajé 85-ről 90,5 forintra nőtt.

„A Főtáv Zrt. ügyfeleinek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a 2009. július 1-jétől 25 százalékra emelkedő általános adókulcs révén drágulna a távhő alapdíja, illetve a hődíj. A társaság ugyanis 2009 júliusában árengedménnyel kompenzálja az áfa 5 százalékpontos növekedését” – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Augusztus 1-jétől ugyanakkor a 18 százalékos kedvezményes adókulcs alá kerül a távhőszolgáltatás, amelynek áfája 2010 elejétől ismét drasztikusan mérséklődik, a kormány javaslata alapján ugyanis a legalacsonyabb adókulcs alá kerül. Ez a távhőt használó lakosoknak jelentős költségcsökkentést ígér. (A gázszolgáltatás áfája viszont 25 százalékos marad.)

A mai nappal számos további változásra kell felkészülni. Többek között átalakul a lakástámogatási rendszer.

A válságkezelő kormány július 1-jével ugyanis felfüggeszti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét. Ezzel egy időben július 1-jén előterjesztést nyújt be egy újabb, célzottabb lakástámogatási rendszer kiépítésére.

A szociálpolitikában végrehajtott módosítás a 13. havi megszüntetése is. Jó hír, hogy csökkennek a járulékok, miként örömre adhat okot, hogy enyhül az EU szabványszigora a zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban.

A költségvetési bevételek szempontjából semleges hatásúnak tervezett adóátrendezés elemei között szerepel az egységes központi vagyonadó bevezetése, a tb-járulékok lefaragása és a személyi jövedelemadó terheinek a csökkentése. Hazánkhoz hasonlóan egyébként az uniós tagállamok többsége a válság hatására szintén bevezetett olyan intézkedéseket, amelyek a jövedelmet terhelő adók és járulékok csökkentését célozzák.

Ugyanakkor a gazdaság külső egyensúlya jelentősen javult a korábbi időszakhoz képest – derült ki az első negyedévi fizetési mérlegből. A hír örvendetes, ám a kormány nem döngette a mellét a statisztika láttán, és joggal. Az eddigi féktelen költekezés visszaszorítása nem érdem, hanem kényszerűség.

adórendszer áfaváltozás adótörvények bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek