Magyar gazdaság

Miért nem dől a lé?

Magyarország számára EU-tagságának köszönhetően nyitva áll egy akkora pénzes bödön, amekkorát eddig még soha nem látott. Hol van hát a mézzel folyó Kánaán? – teszi fel a kérdést Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. vezérigazgatója.

A forint árfolyam-ingadozásának függvényében közel 8000 milliárd forint áll rendelkezésére hazánknak 2007 és 2013 között, valamint még további két éven keresztül. Eddig 400 milliárd forintot fizettek ki, tehát 7600 milliárd forintnyi pénznek kell az elkövetkező hat és fél évben kikerülnie a magyar gazdaságba, ez 1170 milliárd forint évente. Ez az éves megtermelt GDP-nk 5 százaléka.

Óriási lehetőség. Miért csak évi 160 milliárd forint áramlott eddig a gazdaságba? Elégedettek lehetünk ezzel? A kérdésre kettős választ adhatunk.

1. Igen, elégedettek lehetünk, a többi csatlakozott országhoz képest jól állunk, és mivel a Nemzeti Fejlesztési Terv keretösszegét már teljes mértékben lehívtuk, így biztosítottnak látjuk, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében felajánlott pénzösszeg is eljut hazánkba.

2. Nem lehetünk elégedettek, mivel eddig a felajánlott keret 5 százalékát hívtuk le, az időarányos 27 százalék helyett. Amin viszont mindenképp el kell gondolkoznunk, az az a lehetőség, amivel nem élni megbocsáthatatlan bűn. A magyar gazdaság fellendítésére – a ráhatásunkon kívül álló tényezőkön túl – az adóterheink könnyítése és az EU által felajánlott fejlesztési pénzek mihamarabbi lekötése az egyedüli lehetőség. Mi akadályoz meg bennünket abban, hogy ezt a pénzt minél előbb lehívhassuk? A megoldáshoz mindenekelőtt a pályázói triumvirátus aktorait kell megvizsgálni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

essősy pályázatkészítő Nemzeti Fejlesztési Terv lehív adó Európai Unió Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázat
Kapcsolódó cikkek