Magyar gazdaság

Szakértő: Újabb élénkítő csomag szükséges az USA-ban

Az Egyesült Államoknak meg kellene terveznie egy második pénzügyi mentőcsomagot a gazdaság élénkítésére, az idén februárban beindított 787 milliárd dolláros program után.

Ezt Barack Obama elnök egyik tanácsadója jelentette ki. Laura D’Andrea Tyson, aki Szingapúrban, egy gazdasági szemináriumon nyilatkozott, úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság megtámogatását célzó első élénkítő csomag valamivel kisebb volt annál, mint ami szerinte szükséges lett volna. Úgy vélte, egy lehetséges második mentőcsomagnak az infrastrukturális beruházásokat kellene megcéloznia – idézi a Reuters.

Tyson elvetette azokat a félelmeket, melyek szerint az amerikai költségvetési deficit becslések szerint elérné a közel 10 százalékát és ennek inflációs következményei lehetnének. Mint mondta, a probléma megoldásáról a Fed gondoskodik majd. A dollár erejével kapcsolatban Tyson úgy vélekedett: senkinek sem érdeke, hogy a fizetőeszköz gyorsan veszítsen értékéből, a szakértő nem is számít ilyesmire.

A Berkeley oktatója, aki a Clinton-kormányba is tanácsadóként dolgozott, úgy vélte, az újabb mentőcsomagra az is szükségessé teszi, hogy a gazdaság a kabinet számításainál rosszabb állapotban van.

GDP mentőcsomag dollár infláció szakértő élénkít
Kapcsolódó cikkek