Magyar gazdaság

Sztrájkhullám fenyeget Írországban

A recesszió tavalyi kezdete óta legnagyobb – mintegy 15 ezer főre kiterjedő – sztrájkot helyeztek kilátásba az épületvillamossági szakemberek, akik a megmozdulásukkal képesek lennének megbénítani az országban folyó, csaknem valamennyi építkezést.

A nevükben fellépő érdekképviseletek szerint a dolgozók elutasítják, hogy a saját bőrükön mentsék meg a vállalkozókat, az ingatlanfejlesztőket és a spekulánsokat.

A felhívást már vizsgálja az ágazati és az általános szakszervezeti szövetség, és folyok a, többi szakma részéről megnyilvánuló támogatottság felmérése, ami elvezethet egy széles körű munkabeszüntetés meghirdetéséhez. Ha lesz sztrájk, akkor az az országos áramellátást várhatóan nem fogja érinteni.

A villanyszerelők 11 százalékos béremelést követelnek, amit – a korábbi évek bérfejlesztései alapján – indokoltnak tartanak. A munkaadók azonban – hivatkozva néhány elért bérköltség-megtakarításra és a piaci nyomásra – éppen 10 százalékos bércsökkentést szeretnének elfogadtatni.

Mint a Reuters emlékeztet, Írországban napirenden van a bérek leszorítása, a szerelőműhelyektől egészen az igazgatói szintig. A jelenség összefügg azzal, hogy kifulladt a – korábban nagyrészt olcsó hitelek felhasználásával finanszírozott – építőipari boom, ami Írországot, a korábbi mintaállamból a válság által leginkább sújtott EU-gazdaságok egyikévé tette.

A kormány öt évre szóló válságkezelési programot hirdetett meg, amelynek részeként az idénre várt, 10,7 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiányt 2013-ig, a maastrichti szerződésben kikötött 3 százalékos szint alá kellene vinni. A programon azonban mutatkoznak bizonyos repedések, mert a koalícióban részt vevő környezetvédők vonakodnak további megszorítások elfogadtatásától.

gazdasági válság írország sztrájkhullám
Kapcsolódó cikkek