Magyar gazdaság

Aligha lesz Kína a megmentő

Nem lehet arra számítani, hogy az ázsiai óriás húzza ki a világgazdaságot a gödörből

Kína impozáns növekedési adatai ellenére is egyre több a kétely azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai óriás valóban a motorjává válhat-e a globális fellendülésnek. Ebben a kínai gazdaság szerkezeti gyengeségei, a 4000 milliárd jüanos (586 milliárd dollár) élénkítő csomag felhasználási módja, valamint a statisztikai adatok kozmetikázásnak gyanúja egyaránt közrejátszik.

Az idei második negyedévben a világgazdaság 1,6 százalékkal bővült a megelőző három hónaphoz képest, és ebben nagy szerepet játszott Kína 14,6 százalékos növekedése; e nélkül számolva a Barclays Capital szerint a globális GDP talán még csökkent is. Az ázsiai ország mégsem képes ellensúlyozni az amerikai fogyasztói kiadások zuhanását – állítja számos közgazdász, köztük a válság megjósolása miatt híressé vált Nouriel Roubini.

A háztartási fogyasztás ugyanis tavaly mindössze 15 százalékát érte el az amerikai szintnek, és a Merrill Lynch elemzői szerint az amerikai fogyasztás minden egyes százalékpontnyi visszaesését 6,5 százalékos növekedésnek kellene kísérnie Kínában. Tavaly az ázsiai ország fogyasztása 9,6 százalékkal bővült, és ez a ráta aligha gyorsul jelentősen az elkövetkező két évben.

Már csak azért sem, mert Peking élénkítő csomagja – sokak szerint helytelen módon – szintén nem a hazai fogyasztásra összpontosít. Stephen Roach, a Morgan Stanley ázsiai elnöke szerint a beruházások egyoldalú ösztönzése nagyon kiegyensúlyozatlan makrogazdasági szerkezetet eredményezhet; a modern, nagy fejlődő országok esetében példátlan, hogy az év első felében a beruházási kiadások részaránya a GDP-ben meghaladta a 45 százalékot – tette hozzá. Roach szerint a növekedés minősége helyett a gyorsaságra összpontosító élénkítés W alakú, vagyis újabb visszaeséssel tarkított fellendülést hozhat, ezért 2010-ben Peking ismét gazdaságösztönző intézkedések bevezetésére kényszerülhet.

Még ha azonban a kínai háztartások el is kezdenének hirtelen költekezni, annak határokon átívelő hatása minimális lenne. A fogyasztási javak az ország importjának ugyanis csak 12,5 százalékát teszik ki. Ennél többet nyerhetnének a nyersanyagexportőr országok akkor, ha az élénkítő csomag építési boomot eredményezne. A pekingi pénzügyminisztérium azonban attól fél, hogy az élénkítésből, illetve a hitelezés első negyedévben tapasztalt felfutásából származó pénzek a reálgazdaság helyett sokkal inkább a tőzsdén és spekulációs célú ingatlanokban kötnek ki.

Erre utalnak egyébként a munkanélküliségi adatok is. A gyors gazdasági növekedés ellenére a kormányzat is „súlyosnak” minősíti az állástalanok helyzetét; a felsőoktatásból most kikerültek harmada, mintegy hárommillió fiatal nem talált magának munkahelyet, és a tavasz kezdete óta a városokba áramló vidéki munkások közül is több mint kétmillió azoknak a száma, akik máig nem tudtak elhelyezkedni. Peking mindazonáltal bízik benne, hogy a hivatalos városi munkanélküliségi ráta 4,5 százalék alatt marad az idén.

Ezen adatok pontosságára azonban éppúgy nem lehet mérget venni Kínában, ahogyan a gazdasági teljesítményre vonatkozókra sem. A GDP első féléves, nominális értékére például a 31 régiós adat összesítéséből 10 százalékkal jobb teljesítmény jön ki, mint amelyet a központi statisztikai hivatal adott ki. Utóbbi ugyanakkor maga sem riad meg némi kozmetikázástól: a városi bérek növekedésének mértékéről szóló beszámolóját a közvélemény még az állami média szerint is „gúnyos mosollyal” fogadta.

Fiskális és monetáris kilátások

A gyors fellendülésnek köszönhetően a pekingi pénzügyminisztérium arra számít, hogy az adóbevételek az idén a kormányzati terveket is meghaladva 10 százalékkal bővülhetnek.

Ráadásul úgy, hogy az első negyedben még 2,4 százalékos visszaesést regisztráltak.

Monetáris fronton Kína egészen addig nem készül szigorításra, amíg a fejlett országok nem tesznek így. Pekingben ugyanis úgy vélik, az export ismételt felfutásáig szükség van az olcsó hitelekre. Júliusban éves alapon 21,4 százalékkal zuhant az ország kivitele, és júliusra még roszszabb adat várható.

Ráadásul úgy, hogy az első negyedben még 2,4 százalékos visszaesést regisztráltak.

Monetáris fronton Kína egészen addig nem készül szigorításra, amíg a fejlett országok nem tesznek így. Pekingben ugyanis úgy vélik, az export ismételt felfutásáig szükség van az olcsó hitelekre. Júliusban éves alapon 21,4 százalékkal zuhant az ország kivitele, és júliusra még roszszabb adat várható. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek