Magyar gazdaság

Csak jövő tavaszig tart ki a büdzsé? – Íme, a megszorítások

Összesen közel 230 milliárd forinttal kevesebb jut a tárcáknak jövőre a 2009-es költségvetési támogatáshoz képest, legalábbis ez derül ki a lapunk birtokában lévő, tegnapi dátumot viselő tervezetből.

A pénzügyminiszter környezetéből származó értesülésünk arról tanúskodik: a költségvetési egyeztetések jelen szakaszában a szociális tárcának közel 80 milliárd forinttal kevesebbet szánna a kormány, mint az idén.

Ezzel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a megszorítások legnagyobb vesztese, bőven akad azonban oka panaszra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak is: itt közel 60 milliárdot tesz ki az elvonás.
 
A dokumentum tanúsága szerint honvédelemre 45 milliárd forinttal, oktatási és kulturális célokra pedig 30 milliárddal kevesebb jut jövőre. Tudomásunk szerint a megszorítások miatt jelenleg igen feszült a hangulat Oszkó Péter pénzügyminiszter és Katona Tamás államtitkár között, mivel utóbbi már sokallja a tárcáktól és fejezetektől elvonandó összegeket, míg a pénzügyminiszter további megtakarításokra is lehetőséget lát. Értesülésünk alapján egyébként igen ingatag lábakon áll a jövő évi büdzsé, a tárcák egy részénél aggályos a 2010-es finanszírozási terv. 

Egyes hírek szerint a források csak a jövő év tavaszáig, nyár elejéig tartanak ki, így jó esély van arra, hogy a következő kormánynak – annak összetételétől függetlenül – pótköltségvetést kell benyújtani a finanszírozás fenntartása érdekében.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium Oszkó szmm büdzsé pótköltségvetés költségvetés
Kapcsolódó cikkek