Magyar gazdaság

Drágán fizetnek a britek az EU tagságért

A brit szigetország nettó hozzájárulása az EU költségvetéséhez csaknem 60 százalékkal nő a jövő évben - közölte a pénzügyminisztérium.

Az uniós tagság költsége 6,4 milliárd fontra nő - ez háztartásonként mintegy 260 font - a 2009/2010-es pénzügyi évben mért 4,1 milliárd fontról – tudósít a BBC.

A pénzügyminisztérium úgy véli, helyes, hogy az Egyesült Királyság megosztja a tagsággal járó terhet az újonnan csatlakozott országokkal. Ám a konzervatívok úgy vélik, a növekvő költség a Munkáspárt recesszióval kapcsolatos tehetetlenségét jelzi. 2004-ben ugyanis az uniós tagság brit háztartásonként még csak 53 fontba került.

A Bank of England augusztus hatodikán változatlanul hagyta a történelmi mélyponton álló alapkamatot. Emellett drasztikus lépéssel újabb 50 milliárd fontot injektál a gyengélkedő brit gazdaságba.A meglepően agresszív lépés véget vet a Cityben az olyan elmélkedéseknek, melyek szerint a a brit jegybank lazít korábbi politikáján, amelynek lényege a likviditás erőteljes növelése.

Ezzel a szigetország 175 milliárd fontra emelte a gazdaságélénkítő program költségeit a májusban bejelentett 125 milliárdról.

háztartás EU tagság brit recesszió
Kapcsolódó cikkek