Magyar gazdaság

Kilábalhatunk – Nagyot ugrott a reálgazdaság augusztusban

Nagyot ugrott augusztusban a reálgazdaság, sőt, egyre inkább növekvő tendencia bontakozik ki.

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) a hónap során 0,61 százalékkal bővült. Ez 2006 óta nem látott havi bővülési ütem, az idén viszont mindössze a harmadik hónap, amelyben növekedés volt.

A tavaly ősztől ez év tavaszig tartó mély visszaesés után május körül mutatkoztak meg a stabilizálódás jelei, most pedig már számottevő javulás is elképzelhető. Mindez persze csak a havi adatokra érvényes, a tavalyi év azonos időszakához, vagyis a pénzügyi válság begyűrűzése előtti hónapokhoz képest még számottevő a csökkenés.

A jó augusztusi adat sem volt elég azonban ahhoz, hogy a gazdaságot a korábban megszokott termelési szintre visszaállítsa. Erre a következő időszakban sem látnak esélyt a szakértők, az előrejelzések szerint még jövőre is stagnálás közeli állapot várható. A külső kereslet pedig kezd élénkülni, de a belső tényezők – főként a költségvetési szigor miatt – még romlanak. A pénzügyi gondok sem múltak még el, továbbra is sokan panaszkodnak a nehéz hitelhez jutásra, ez a beruházásokat is fékezi.

Továbbra sem zárható ki ráadásul egy újabb válsághullám, mivel a nyugati gazdaságok is rendkívül törékeny állapotban vannak. A GYIA részindexei közül ezúttal hét hatott a növekedés és három a csökkenés irányába. Tovább erősödött az ipar, már-már feledtetve a tavaly év végén kezdődött zuhanását, és a nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalma is számottevően nőtt havi alapon. Utóbbi azonban csak egyszeri hatás, az áfaemelés miatti előre hozott vásárlások nyomán tudott bővülni, és könnyen lehet a következő időszakban a mostani emelkedést is meghaladó mértékű zsugorodás a forgalomban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek