Magyar gazdaság

Matolcsy: a Fidesz-kormány az alapkamatot 5,5-6 százalékra vinné le

A Fidesz-kormány rövid idő alatt 5,5-6 százalékos szintre kívánja mérsékelni az alapkamatot – jelentette ki Matolcsy György a Fidesz Ifjúsági Tagozatának balatonszárszói nyári egyetemén.

A Fidesz gazdaságpolitikai kabinetjének irányítója szerint erre azért van szükség, mert a nagy mértékben megnövekedett államadósság - Matolcsy a kormányváltás várható időpontjában a 100 százalékát is meghaladó mértékkel számol - a jelenlegi jegybanki kamatszint mellett finanszírozhatatlan.

A Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere hitet tett a korábbi lakástámogatási rendszer visszaállításának szükségessége mellett, és támogatásáról biztosította a Fidesz Ifjúsági Tagozatának azon javaslatát, mely szerint az ingatlanszerzési illetéket bizonyos értékhatárig eltörölni, a fölött pedig mérsékelni indokolt.



A világgazdasági válságról és az ezzel kapcsolatos globális változásokról elmondta, Európának és Magyarországnak is arra kell felkészülnie, hogy „a kőolaj utáni korszakban” a világgazdaság alapját az alternatív energiák (nap, víz, atom, stb.) felhasználása adja majd.

Leszögezte továbbá, hogy a multinacionális vállalatokra szükség van Magyarországon, de a szocialista kormányok alatt olyan stratégiai iparágak kerültek külföldi kézbe, melyek visszaszerzése a következő kormány nehéz feladatai közé tartozik. A legfontosabb gazdaságpolitikai cél a 10 év alatt egymillió új munkahely teremtése viszont csak a kis- és közepes vállalkozások támogatásával valósulhat meg - mondta.

alapkamat Matolcsy György Fidesz-kormány
Kapcsolódó cikkek