Magyar gazdaság

Oszkó indokol a szemüvegvásárlás támogatásával kapcsolatban

A várakozásnak megfelelőek az államháztartási adatok a pénzügyminiszter szerint.

Oszkó Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: számoltak azzal, hogy a hiány már az első félévben eléri az egész évre tervezett 80 százalékát.Hozzátette: lesz még olyan időszak is, amikor magasabb lesz a deficit az egész évre várt 3,9 százaléknál. Az év végére ugyanakkor mérséklődni fog a hiány, mert addigra bejönnek a tervezett bevételek a miniszter szerint. Arra a kérdésre, hogy a tb-kassza hiánya mennyire veszélyes államháztartási szempontból, azt válaszolta, ez is a tervezettnek megfelelően alakult; az ok pedig a bevételek csökkenésében kereshető.

Hogy miért volt szükség például arra a nagy felzúdulást kiváltó megszorításra, hogy a tb nem támogatja hat dioptria alatt a szemüvegvásárlást, Oszkó Péter azt mondta, ez is korábban eltervezett lépés volt, ahogy a létszámstop is az államigazgatásban.

Tehát nem arról van szó, hogy a vártnál rosszabbul alakulnak a gazdaság mutatói, és azért kellene ilyen lépéseket tenni. Kérdés, hogy az új típusú influenza milyen hatással lehet a gazdaságra. A pénzügyminiszter szerint, ha „jól alakulnak az oltások”, akkor elkerülhetjük a Mexikóban tapasztalt negatív hatást, vagyis a gazdaság teljesítményének csökkenését.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek