Magyar gazdaság

Putyinék a gyémántban bíznak

Az orosz kormány egymilliárd dollárral támogatja a gyémántbányászatot

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pénteken egymilliárd dollárnak megfelelő támogatást ígért az állami gyémántmonopóliumnak, az Alrosának, hogy a cég túlélhesse a gazdasági világválságot.

A kormány idén 30-35 milliárd rubelt (körülbelül 1 milliárd dollár) szán drágakövek vásárlására a cégtől, ezzel igyekszik pótolni a megcsappant hazai és külföldi piaci keresletet.

- Semmi kétségünk, hogy minden rendbe fog jönni. Nem lesz könnyű ekkora segítséget adni az iparágnak a pénzügyi-gazdasági válság idején, de meg fogjuk tenni - mondta Putyin az észak-szibériai Mirnijben, ahol meglátogatta az Alrosa egyik új bányáját. Elmondta, hogy a kormány az idén eddig már 3,7 milliárd rubelről 14,5 milliárd rubelre növelte a drágakövek vásárlására szánt keretét, de szerinte "ez még kevés".

Hozzátette: a kormány az Alrosa 3,6 milliárd dolláros hazai és külföldi adósságának átalakításában is segédkezni fog. A kormányfő Mirnijből a Szajan-Susenszk-i vízi erőműhöz utazott, tájékozódni a hétfőn történt katasztrófáról.

A dél-afrikai De Beers fő vetélytársa világpiacon, az Alrosa adja az orosz gyémánttermelés 97 százalékát és a világtermelés negyedét, és bányászata a fő bevételi forrása Jakutföld 950 ezres lakosságának. Az Alrosa exportjának több mint fele hagyományosan az Egyesült Államokba irányul.

 - Megértjük, hogy ez az ágazat, amely komoly bevételt termel a szövetségi és a térségi költségvetésnek, nehéz helyzetbe került a világpiaci helyzet miatt, és segítségre van szüksége - mondta Putyin.


Utolsó adat szerint júniusban a teljes orosz 24,5 milliárd dollár volt, alig több mint a fele az egy évvel korábbi 43,8 milliárdnak. Ezt a visszaesést nagyrészt az ásványi nyersanyagok és energiahordozók olcsóbbodása és keresletük csökkenése okozta, hiszen ezek a teljes orosz kivitelnek több mint 60 százalékát teszik ki. Az első hét hónapban például 36,9 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezett Európába Ukrajnán át, mint a tavalyi első hét hónapban, az ukrán energiaügyi minisztérium e héten kiadott statisztikája szerint. Ez nem csak az orosz-ukrán vita miatti, januári leállást tükrözi, hanem az ez évi általános keresletcsökkenést is.

Oroszország hazai össztermékes (GDP) az idei második negyedévben 10,9 százalékkal, az első negyedévben 9,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Tavaly átlagosan 5,6 százalékkal, 2007-ben 8,1 százalékos rekord ütemben bővült az orosz gazdaság.

gyémántbányászat gazdasági válság gyémánt Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek