Magyar gazdaság

Változó öröklési szabályok: az illeték nem mindig tükrözi a társaság értékét

Jövőre az üzletrészek öröklése után is le kell róni az illetéket, ám egyelőre vitatott, hogy mi is lesz az illetékfizetés alapja: hogyan lehet pontosan megállapítani egy-egy társaság értékét.

Ismeretes: a nyár elején megszavazott adótörvény-módosítások szerint 2010-től a gazdasági társaságokban lévő vagyoni betétek, vagyis az üzletrészek és befektetői vagy szövetkezeti részjegyek után is le kell róni az örökösödési illetéket.

A jövőre életbe lépő módosítás a kormány szerint a jogszabályok „összefésülésének” jegyében született, ebben van is valami, hiszen 2005 óta az értékpapírok öröklése esetén is illetéket kell fizetni.

A jogszabály szerint üzletrészek öröklésekor a forgalmi értéket kell figyelembe venni, amelyet csökkenteni lehet a hagyatékot terhelő tartozások és kötelezettségek egy-egy örökösre jutó összegével.

A jogszabályi rendelkezések között szerepel az a kitétel is, mely szerint a vagyoni betétek és üzletrészek értékét a legutolsó elfogadott számviteli beszámoló mérlegében szereplő saját tőke összege határozza meg, pontosabban e tőke mérleg szerinti értékének a vagyoni betétre jutó hányada.

Ha ilyen beszámoló nem áll rendelkezésre, akkor az alapításkori nyitó vagyonmérleget, felszámolás alatt álló társaság esetén pedig a felszámolás kezdetét megelőző napra készített zárómérleget kell figyelembe venni.

Szakemberek ugyanakkor arra hívták fel lapunk figyelmét, hogy a saját tőke az esetek nagy részében egyáltalán nem tükrözi egy-egy társaság tényleges értékét, így a fizetendő illeték mértéke sem lesz arányban az örökölt cég valós vagyoni helyzetével.

További részletek a keddi Világgazdaságban

örökösödési illeték öröklés üzletrészek öröklése értékpapírok öröklése örökölt cég
Kapcsolódó cikkek