Magyar gazdaság

Amerikai kiskereskedelem – Látszólag rossz hír, de mégsem az

Az amerikai kiskereskedők forgalma szeptemberben 1,5 százalékkal csökkent, ez december óta a legnagyobb esés. Ha viszont az autóipart leszámítjuk, látható, hogy a szám 0,5 százalékkal, a vártnál jobban emelkedett.

A szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi adatok egyértelműen mutatják az amerikai autócsere program befejezésének hatását. A szeptemberi adat az elemzők várakozásainál kevésbé, 1,5 százalékkal csökkent, de december óta ez a legnagyobb lefelé történő elmozdulás.

Az eredmény azonban nem tekinthető rossznak: egyrészt a csökkenés az augusztus, 2,2 százalékos növekedést mutató hónap után következett be. Másrészt, az autó-motor kategóriát leszámítva a kiskereskedő forgalma 0,5 százalékkal növekedett.

A Decision Economics a Reutersnek úgy fogalmazott: minden jelentős szektorban növekedtek az eladások, ez pedig bizakodásra ad okot. Ezt támasztja alá, hogy az autóipartól megtisztított kereskedelmi adat a prognózisnál jobban erősödött. A javuló mutatót valószínűleg az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások és a 2007 januárja óta nem látott lakberendezési cikk-akciók támogatták.

eladás autócsere kiskereskedelmi Autó-Motor amerikai kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek