Magyar gazdaság

Fejlettségi index – Két hellyel lejjebb csúsztunk

Az ENSZ idén is nyilvánosságra hozta Humán Fejlettségi Indexét (HDI). Eszerint egy Nigériában születő gyermek számíthat a legrövidebb életre.

A 2007-e adatokon alapuló HDI index szerint az első helyen Norvégia található, amelyet Ausztrália és Izland követ. Az ENSZ vizsgálata számtalan tényezőt, például a várható élettartamot és az egy főre eső GDP-t összevetve készíti el a listát, amely komplex módon értékeli ki az életminőséget az egyes államokban – jelenti az AP.

Eszerint egy Nigériában születő gyerek körülbelül 50 éves koráig élhet, ez 30 évvel kevesebb, mint az első helyet elfoglaló Norvégia polgárainak várható élettartama. A lista utolsó helyein Nigéria mellett Afganisztán és Sierra Leone található.

Öt ország három vagy annál több helyet ugrott előre a listán, ezek: Kína, Franciaország, Kolumbia, Peru és Venezuela. Míg hét állam (Belize, Ecuador, Jamaica, Libanon, Luxemburg, Málta, Tonga)  több mint két helyet zuhant.

Az 1980 óta végzett mérések azt mutatják, hogy az országok átlagosan 15 százalékot javítottak életminőségükön, a legjelentősebb, hosszú távú fejlődést Kína, Irán és Nepál mutatja, igaz a pozitív változásokat elsősorban az egészségügy és az oktatás terén mérték, a jövedelem kisebb mértékben javult.

Magyarország a 43. a listán, lemaradva Szlovénia, Csehország, Észtország, Lengyelország és Szlovákia mögött. A térség államai közül Szlovénia végzett a legelőkelőbb, 29. helyen. Ezzel Magyarország (Lengyelország és Észtország társaságában) a magas humán fejlettség kategóriába tartozik, szemben a többi, fent felsorolt állammal, amelyek "nagyon magas" értékelést értek el.

lista ENSZ fejlettségi index HDI
Kapcsolódó cikkek