Magyar gazdaság

Horribilis az amerikai költségvetés hiánya

Az Egyesült Államok költségvetésének a hiánya több mint megháromszorozódott a szeptember 30-val zárult évben, összege elérte a rekord magasságúnak számító 1,4 trillió dollárt.

A BBC kongresszusi elemzőket idézett, akik korábban 1,6 trillió dollár összegű deficitet jósoltak, ám a fiskális év lejárta után felülvizsgálták legújabb becslésüket. Az óriási költségvetési hiány a kormányzati kiadások növekedésének és az adóbevételek jelentős csökkenésének a következménye.

A pénzügyminisztérium október vége felé ad jelentést a deficit pontos összegéről. A kongresszus költségvetési hivatala szerint a hiány a 9,9 százalékának felel meg, ami a legmagasabb a második világháború vége óta. A korábbi rekordot, 459 milliárd dollárt tavaly mérték.

A munkanélküli segélyek iránti növekvő igény megterhelte a költségvetést, de az elemzők szerint az élénkítő program teljes hatása csak a későbbiekben lesz teljes mértékben érzékelhető, a tervezett építési programok jó része ugyanis csak később indul el. A közgazdászok úgy vélik, a deficit magasabb kamatokat eredményezhet, mivel a kormánynak nagyobb vonzerőt kell bevetnie a külföldi finanszírozók megszerzése érdekében.

GDP deficit költségvetési hiány amerikai élénkít
Kapcsolódó cikkek