Magyar gazdaság

Jön a robusztus magyar növekedés?

Magyarországon már jövőre növekedés várható, két év múlva pedig a magyar gazdasági növekedés a leggyorsabbak között lesz a térségben - jósolják londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint ugyanakkor hosszabb távon az európai feltörekvő térség gazdaságai a válság előtti időszaknál mérsékeltebb növekedési pályára állnak be.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési és előrejelző részlegének legújabb, heti felzárkózó piaci helyzetértékelése megerősíti a ház már korábban ismertetett prognózisát, amely szerint Magyarországon - a cég által 6,6 százalékosra becsült idei visszaesés után - jövőre már egész éves növekedés lesz.

Ennek mértékét a BoA-ML citybeli elemzői 0,2 százalékra jósolják, 2011-re azonban már 4,5 százalékos magyarországi reálnövekedést és 2 százalék alá csökkenő GDP-arányos államháztartási hiányt várnak.

A BoA-ML a világgazdaság egészére is a konszenzusnál jóval robusztusabb, jövőre 4,2 százalékos, 2011-ben 4,5 százalékos reálnövekedést vár.

Ezen belül a cég londoni elemzői az Egyesült Államokban 3,0, illetve 3,3 százalékos, az euróövezetben 2,0, illetve 2,5 százalékos, a globális felzárkózó térségben ugyanakkor 6,0, illetve 6,2 százalékos növekedést jósolnak erre a két évre.

A bankcsoport szakértői szerint az általuk várt "növekedési meglepetés" valószínűségét az a feltételezés támasztja alá, hogy a vállalati szektorban megkezdődik a nagyon alacsony szintre leépített raktárkészlet-állomány visszatöltése, emellett végbemennek olyan beruházások, amelyeket az idei recessziós évben elhalasztottak, és a fogyasztáson is érződik majd a enyhülése. 

Az elemzés szerint a BoA-ML nem osztja azt a konszenzusos véleményt, hogy a tágabb értelemben vett európai feltörekvő országcsoportban kettős visszaesés - vagyis a kezdeti fellendülés után újabb teljesítménycsökkenés - várható; a ház "V" alakú kezdeti növekedési pályát jósol, és azzal számol, hogy a növekedés kitart. A cég elemzői ugyanis nem tartják konzisztensnek azt a vélekedést, hogy ha "a szokatlanul alacsony" aktivitási szintről megindul a fellendülés, annak nem lesz elég lendülete ahhoz, hogy 2011-ben is kitartson. 

Az elemzésben az áll , hogy 2011-ben a szűkebb európai felzárkózó térségen belül Magyarországon és Romániában lesz a leggyorsabb ahogy a "szuperfeszes" költségvetési politika lazul, és az agresszív kamatcsökkentések is elkezdik éreztetni hatásukat. 

Az előrejelzés szerint Magyarországon mindazonáltal az idén és jövőre is teljesül a 3,9, illetve a 3,8 százalékos deficitcél, a ház 2011-re pedig már csak 1,9 százalékos államháztartási hiányt valószínűsít. 

A BoA-ML londoni feltörekvő piaci szakértői a most kiadott heti elemzésben megerősítik azt a véleményüket, hogy a költségvetési helyzet drasztikus javításával - amelyet az IMF-program is előír - Magyarország az államháztartás állapota alapján "világelső" lesz.

A magyarországi államháztartási pozíció javulását más nagy citybeli házak is elismerik.

A Standard & Poor''s, a világ legnagyobb hitelminősítője néhány napja negatívról stabilra javította Magyarországra érvényben tartott szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést.

A cég ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését.

A JP Morgan bankcsoport e héten kiadott londoni elemzésében figyelemreméltónak nevezte a Magyarországon elkezdett szerkezeti reformokat, amelyek a ház szakértői szerint lehetővé tehetik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország.

Jövőre a JP Morgan is egész éves gazdasági növekedést vár Magyarországon; a cég fél százalékos GDP-bővülést valószínűsít.

A Bank of America-Merrill Lynch most kiadott térségi elemzése szerint azonban a következő tíz év távlatában a világgazdaságnak be kell érnie az előző évtizedben megszokottnál alacsonyabb növekedéssel. A cég az amerikai gazdaságban például 2 százalékot nem sokkal meghaladó éves növekedéseket vár a következő évekre, Magyarországon pedig az 1999-2008 közötti, 3,5 százalékot meghaladó átlag helyett 3 százalékhoz közelebbi növekedési átlagot jósol a 2010-2019-es időszakra.

magyarországi reálnövekedés államháztartási hiány Bank of America-Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek