Magyar gazdaság

Nagy a kínaiak étvágya

A Hummer amerikai luxusterepjáró-márka eladásáról pénteken aláírt megállapodás is jelzi: a gazdasági válság korántsem csökkentette a világszerte felvásárolható cégek után kutató kínai beruházók étvágyát.

Ez utóbbiak tavaly a 2007-esnél kétszer nagyobb összegért, körülbelül 50 milliárd dollárért vásároltak fel világszerte vállalati részvényeket, és az idén a CIC nevű állami vagyonalap egymaga elkölthet ennyi pénzt.

Az állami cégek terjeszkedésén túl a kormányzat a magánvállalkozásokat is bátorítja, hogy minél több üzleti kapcsolatot létesítsenek külföldön.



Afrikai és latin-amerikai nyersanyag-kitermelők után egyre több amerikai és európai autógyártó, bank, ingatlan, termőföld is célponttá válik. A kínai beruházók a nyugati piacokra való gyors betörést és a know-how átvételét várják neves cégek, márkák megvásárlásától.

Magyarországot kiemelt befektetési célpontnak tekintik a kínaiak, a világon elsőként Budapesten nyit irodát a kínai befektetési ügynökség (CIPA). Ennek nyomán érezhetően nőhet a működőtőke-beruházások eddigi 600-800 millió dolláros összege. Jelenleg mintegy ötezer kínai vállalkozás van jelen hazánkban, közülük tucatnyi jelentős, nemzetközi cég.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

CIPA cégek befektető kiínai Hummer
Kapcsolódó cikkek