Magyar gazdaság

Németország beizzítja a motorokat

Berlin előrejelzése szerint jövőre 1,2 százalékkal növekszik a német gazdaság, az idei csökkenés pedig 6,0 helyett csak 5,0 százalék lesz.

Áprilisban Németország még 0,5 százalékos növekedést jósolt a 2010-es évre, ezt azonban most 1,2 százalékra módosították. Emellett javultak az idei év GDP-kilátásai is: a korábbi 6,0 százalékos mínusz helyett  immár 5,0 százalékos veszteséggel számol a német kormány.

"Jó esélyünk van arra, hogy a következő évben konszolidáljuk ezt a felfelé mutató trendet" – idézi Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter nyilatkozatát az AFP. Mint mondta, az ország gazdasága nyáron érte el a mélypontot és már felfelé indult a szakadékból.

Az optimizmust alátámasztja az IMF is, a Nemzetközi Valutaalap nemrég felfelé, 0,3 százalékra módosította a Németországra vonatkozó 2010-es növekedési kilátásait. Szintén javított a kontinens legnagyobb gazdaságára vonatkozó kilátásain az Európai Bizottság.

A kormány szerint a javuló kilátásoknak a helyzetére is hatniuk kell, 2010-re 4,1 millió munkanélkülire számít Németország, a szám jóval alacsonyabb a korábban feltételezettnél. "Az öt millió feletti munkanélküliséget vizionáló előrejelzések mostanra teljesen valószínűtlenné váltak" – mondta a gazdasági miniszter. Zu Guttenberg ismét hangsúlyozta az adócsökkentés szükségességét, mert szerinte a lakosság és a vállalatok csak akkor tudnak megbirkózni a válsággal, ha terheik csökkennek.

Németország GDP Guttenberg növekedés gazdasági miniszter
Kapcsolódó cikkek