Magyar gazdaság

A feldolgozóiparból küldik el a legtöbb embert

A cégek 2009 első 10 hónapjában 34.500 embert érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tettek a munkaügyi központok kirendeltségein, a legtöbbet a feldolgozóiparban, mivel a leépíteni szándékozott munkaerő több mint kétharmada ebben az ágazatban dolgozott - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján a munkaerőpiacról közölt októberi adatokból.

Tavaly január-októberben 15.700 munkavállalóra vonatkozó leépítési szándékot jelentettek be a munkaadók, vagyis a válság következtében több mint kétszeresére nőtt az elbocsátandó dolgozók száma. Az ÁFSZ az adatok kapcsán rámutat: 2009 végére ez az arány várhatóan csökkenni fog, egyrészt azért mert a havi leépítési bejelentések volumene láthatóan csökken, másrészt azért, mert a válság hatására már 2008. november-decemberben jelentősen megugrott a bejelentések száma és létszámtartalma is.

Októberben 25 cég, összesen 1727 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tett a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest újra - ezúttal 18,4 százalékkal - csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Ugyanakkor az egy évvel korábbi, 2008 októberi bejelentések létszámtartalmát még így is jelentősen, 637 emberrel - 58,4 százalékkal - haladta meg a 2009 októberi bejelentett létszám.

Ennek egyik fő oka, hogy tavaly októberben még nem jelentkezett a válság hatása a leépítési bejelentésekben, sőt, az átlagosnál is alacsonyabb volt akkor az egy hónap alatt érkezett bejelentések száma.

A 2009 első 10 hónapjában tett bejelentések régiók szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a legnagyobb létszámokat épp a legfejlettebb régiók munkaadói jelentették be: az összes leépítésből Közép-Magyarország 24,1 százalékkal, Közép-Dunántúl 21,7 százalékkal, Nyugat-Dunántúl pedig 15 százalékkal részesedik. A nemzetgazdasági ágak szerint kiugróan legnagyobb súlyt az első 10 havi összesítésben is a feldolgozóipar adja (66,8 százalék), a következő legnagyobb, a szállítás, raktározás, posta és távközlés ág már csak 9,4 százalékos súllyal szerepel.

Az elbocsátandó dolgozók megoszlása az első 10 hónap összesítése szerint az elbocsátandó munkavállalók 71,9 százaléka fizikai, másik része pedig szellemi foglalkozású.

Az augusztusi és szeptemberi növekedés után október hónapban csökkent az előző hónaphoz képest a munkaügyi központok kirendeltségeire bejelentett állások száma: 24.200 új állást jelentettek be a munkáltatók, amely 3.100-zal - 11,2 százalékkal kevesebb az előző havi adatnál. 2008 azonos időszakához képest továbbra is nagy, közel 40 százalékos elmaradás mutatkozik az új munkaerőigények számát tekintve.

A nyilvántartott álláskeresők száma az októberi zárónapon 569.700 volt, ez pedig az előző hónaphoz képest enyhe, 0,6 százalékos növekedést jelent. Az álláskeresők száma július óta emelkedik, ami eddig főként a pályakezdő fiatalok fokozott beáramlásának volt a következménye, az októberi növekedés mögött azonban már a pályakezdők számának 2.400 fős csökkenése és a nem pályakezdők számának 5.700 fős emelkedése áll.

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése 34,2 százalékot tett ki, június óta alig gyorsult. A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Dunántúlon (66,3 százalék), Nyugat-Dunántúlon (69,7 százalék) és Közép-
Magyarországon (72,1 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,9, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,5 százalék volt az októberi zárónapon.

leépít csoportos bejelentés feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek