Magyar gazdaság

Aktívba fordult a passzívum

Megtartották a Magyar-Montenegrói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság első ülését

Magyarország Montenegró első számú külföldi befektetője: tavaly év végén a magyar tőkekihelyezés meghaladta a 650 millió eurót. Lehetőségek pedig - mind a tőkebefektetések, mind a terén - szép számmal akadnak. A kétoldalú kapcsolatok kérdésköre tegnap Budapesten került terítékre.

Első ízben ült össze a Magyar-Montenegrói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. A tegnapi budapesti tanácskozáson a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének, a befektetői környezet javításának lehetőségeit tekintették át. Súlyponti téma volt az ingatlanpiaci szabályozás és ingatlanfejlesztés, az építésügy, a regionális területfejlesztés és területrendezés, a kommunális infrastruktúra, a hulladék- és szennyvízkezelés, valamint az ipari környezetgazdálkodás.
Gazdasági kapcsolataink eddig is jó ütemben fejlődtek, ám még számtalan a kiaknázatlan terület, amire építenünk kell- emelte ki Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára. Hozzátette ugyanakkor: a további sikerekhez nélkülözhetetlen a két ország közötti intézményesített állami együttműködés. Ehhez kiváló fórumot biztosítanak a rendszeres kormányzati szintű gazdasági egyeztetések.

A Balkán országai olyan piaci lehetőségeket rejtenek, amelyek miatt a régió prioritást élvez Magyarország gazdaságdiplomáciai tevékenységében. Ezért a szaktárca Montenegróval is szoros gazdasági együttműködés kialakítására törekszik - hangzott el az ülést követően. A szaktárca, az ITD Hungary Zrt-vel közösen szorgalmazza és támogatja a magyar vállalatok rendszeres külföldi, így montenegrói megjelenését is kiállításokon, vásárokon.

Ennek eredményeként Montenegróban a magyar tőkekihelyezés 2008 végére meghaladta a 650 millió eurót. Hazánk Montenegró első számú külföldi befektetője. A Podgoricában 2009 szeptembere óta működő Információs Pont is növeli a kapcsolatokat építő magyar vállalkozások nyugat-balkáni lehetőségeit. 

Kétoldalú kapcsolatok

Magyarország Montenegró nyolcadik legnagyobb importpartnere. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban Magyarország kivitele 256,9 százalékkal, 46,9 millió euróra emelkedett. A montenegrói behozatal értéke eközben 93,5 százalékkal, 5,7 millió euróra csökkent. Mindennek köszönhetően a 2007-ben még 70,1 millió eurós magyar kereskedelmi passzívum, tavaly már 41,2 millió eurós külkereskedelmi többletbe fordult. A jelentős többlet a növekvő élelmiszer, építőipari alapanyagok, elektronikai berendezések és személyautó kivitelből származott.

Balkán kétoldalú kapcsolatok montenegró export befektetés
Kapcsolódó cikkek