Magyar gazdaság

Egy jó és egy rossz hír a tengerentúlról

A mai bejelentés szerint 2008 szeptembere óta nem tapasztalt alacsony szintre csökkent a munkanélküli segélyt első alkalommal igénylők száma az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó megrendelések a vártnál rosszabb képet mutatnak a gazdaság állapotáról.

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium információi szerint az először munkanélküli segélyért forduló polgárok száma 35 ezerrel, 466 ezerre csökkent. Az újonnan igénylők száma 2008 szeptembere óta nem volt ilyen alacsony. A már segélyben részesülők száma is jelentősen csökkent, így jelenleg 5,42 millióan keresnek állást az Egyesült Államokban, annyian, mint utoljára idén februárban - jelenti az AP.

Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad túl optimista következtetéseket levonni az adatokból, mivel a számok jelentős szezonális kiigazításokat tartalmaznak. Ezeket leszámítva az igénylések száma nőtt, ami egyébként normális, hiszen ebben az időszakban az építkezéseken dolgozók jó része veszti el munkáját a rosszabbodó időjárási körülmények miatt. A munkanélküliségi arány októberben 26 éves rekordot döntött és szakértők szerint tovább növekszik majd, jövő nyár közepére elérve a 10,5 százalékot.

A Kereskedelmi Minisztérium mai bejelentése sem bíztató, eszerint a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó megrendelések száma 0,6 százalékot csökkent októberben a szeptemberi 2 százalékos pluszt követően. Ezzel augusztus óta először indult lefelé a mutató. Igaz, a csökkenés jelentős részét a védelmi ipar okozta, ezt leszámítva a rendelések száma 0,4 százalékkal emelkedett. Az eredmény azonban még így is csalódást okozott az elemzőknek, akik 0,5 százalékos növekedésre számítottak.

munkanélküliség tartós fogyasztási cikk megrendelés amerikai
Kapcsolódó cikkek