Magyar gazdaság

Év végére már pozitív ipari adatok lesznek

Kellemes meglepetést okozott az ipar, és mostantól egyre kedvezőbb adatok valószínűsíthetők. A szeptemberi ipari javulás nagy részben a bázishatás eredménye.

Az ágazat szeptemberi visszaesése 15 százalékos volt a múlt évi azonos hónappal összehasonlítva – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes számaiból. Ez majdnem egy éve – tavaly november óta – a legkisebb mértékű zsugorodásnak számít, s lényegesen jobb adat az első három negyedév 21 százalékos mínuszánál. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított ipari termelési index szeptemberben 3,7 százalékkal emelkedett, ennél tavaly január óta csak egy alkalommal volt magasabb a növekedés üteme.

Ez azt sugallja, hogy egyszeri tényezők játszhattak szerepet, amelynek oka valószínűleg csak a november 13-i részletes statisztikából derülhet ki. Ha a korábbi trendek fennmaradtak, akkor az valószínűleg egyre nagyobb mértékben lehet ismét a húzóerő a szektor eladásaiban.

Az adatok jobbak lettek, mint ahogy Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője várta, bár ennek alapján még korainak tartja kijelenteni, hogy a fenntartható kilábalás megkezdődött. Bár a termelés visszaesése már megállt, egyáltalán nem egyértelmű, hogy stabil növekedés kezdődött, ugyanis jelentős a havi adatok ingadozása – int óvatosságra Kondrát –, az idén –5 és +4,4 százalék között mozgott a termelés. Továbbra is úgy látja, csak fokozatosan állhat helyre az ágazati kibocsátás. Éves átlagban 18 százalékos visszaesést valószínűsít, decemberben pedig már pozitív lehet az éves index – fűzte hozzá.

A szeptemberi ipari „javulás” nagy részben a bázishatás eredménye – értékelte az adatot
Stuart Bennett, a Calyon elemzője. Hozzátette: jó hír viszont, hogy ez 2010 januárjáig javítja a számokat. A fő adatok javulása ellenére a szektor továbbra is sérülékeny a szakértő szerint. A feldolgozóipart övező optimizmus főként az Európa-szerte alkalmazott ösztönző programoknak köszönhető, amelyek azonban a végükhöz közelednek, vagy már be is fejeződtek.

ipari adatok ipari termelés ipar
Kapcsolódó cikkek