Magyar gazdaság

Tévúton Magyarország?

Alapjaiban kérdőjeleződhet meg a magyar gazdaságpolitika néhány területe egy friss tanulmány eredményei alapján. A régió egyik legnagyobb arányú külföldi tőkebevonását hajlamosak a politikusok önmagában is értéknek tekinteni, holott ez csak akkor hoz érdemi hasznot, ha a hazai cégek is részt tudnak venni a fejlődésben.

Több régiós országtól eltérően nálunk a multinacionális cégek nem váltak olyan szerves részévé a hazai gazdaságnak, amely több szálon, beszállítókon keresztül kapcsolódna a kkv-khoz.

Ugyanakkor a magyar kimagaslik a kutatásintenzitás tekintetében, még az EU átlagát is meghaladjuk. A munkaintenzitás viszont kimondottan alacsony, azaz nagy mennyiségű eredményezett kevés munkahelyet – mutat rá Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék szakembere.

Maguk a nagyvállalati vezetők viszont éppen azt hangsúlyozzák, hogy a beruházásaik kezdetén a nyereségük túlnyomó részét visszaforgatták, ez egyébként illeszkedik is a képbe.

Az igazi gond az, hogy a fő munkaadó, a kkv-szektor nem képes túllépni az önfoglalkoztatáson, így érdemi fejlődésre sem kerülhet sor. Az okok régóta ismertek: magas adókulcsok, kiszámíthatatlan szabályozás.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

külföldi tőke export kkv
Kapcsolódó cikkek