Magyar gazdaság

Büdzsé: nem csitul a vita

Több mint 1100 milliárd forintos túllépéstől tartanak jobboldali közgazdászok – Kifogásokat sorol a Költségvetési Tanács is

Tudatos törvénysértések, a tervezett kétszeresét meghaladó hiány, figyelembe nem vett százmilliárdos tételek – bár a T. Ház már közel egy hónapja rábólintott a 2010-es költségvetésre, a büdzsé körüli vita az év vége közeledtével sem csillapodik.

Sőt, a napokban a köztársasági elnök, a Költségvetési Tanács (KT) és a javarészt jobboldali közgazdászokból, közéleti személyiségekből álló huszonkilencek is tovább „ütötték a vasat”.

Utóbbiak kedden bemutatott számítása szerint a hiánytúllépés elérheti az 1122 milliárd forintot, igaz, a valószínű deficitet ők is „csak” 1600–1800 milliárdosra teszik az elfogadott költségvetési törvényben szereplő 870 milliárddal szemben. Jelentésük javarészt már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elemzéséből ismerős kockázatokat sorol fel, ám az egyes sorokon az eddig látottaknál jóval magasabb tételek szerepelnek.

Ennek egyik oka, hogy a Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Matolcsy György egykori gazdasági miniszter által bemutatott elemzés egyebek mellett 2-4 százalékos recesszióval számol 2010-re, így nem meglepő, ha túlzónak minősíti a kormány előrejelzésében szereplő adóbevételeket.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

 

Matolcsy György MNB Varga Mihály költségvetés 2010 járai zsigmon
Kapcsolódó cikkek