Magyar gazdaság

Hol vannak a vendégek? Gödörben szálláshely-piac

Októberben is, ahogy az előző kilenc hónap mindegyikében, alacsonyabb volt a vendégforgalom a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban; a szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemzi, a trendforduló még nem következett be - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Októberben 1,44 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi és a külföldi vendégek, ami 8,2 százalékos visszaesés 2008 októberéhez viszonyítva. A belföldi és a külföldi vendégek száma októberben 595 ezer volt, 8,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10 százalékkal mérséklődött.

2009. január-októberben 2,8 millió külföldi vendég 8,07 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyformán 10 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. 

Németország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Hollandia, Franciaország esetében 2-16 százalékos visszaesés volt a vendégéjszakák számában, Nagy-Britanniánál és az Egyesült Államoknál ennél is jelentősebb, 24-25 százalékos volt a csökkenés. Hét küldő ország - Ausztria, Csehország, Szlovákia, Kína, Finnország, Izrael, Svájc -, valamint a kis súlyt képviselő afrikai országok esetében bővült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt, összesen 30 százalékkal. A külföldivendég-forgalom 78 százalékát realizáló szállodákban minden kategóriában mérséklődött az eltöltött éjszakák száma.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 3,37 millió belföldi vendéget és 8,3 millió belföldi vendégéjszakát jelentettek, a vendégek és az éjszakák száma 7, illetve 6 százalékkal csökkent. A belföldi vendégforgalom 60 százalékát fogadó szállodákban 8 százalékos visszaesés figyelhető meg az éjszakák számában az előző év január-októberéhez viszonyítva. 

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 27 százalék, amely 3 százalékponttal esett vissza a 2008. január-októberben mért értékhez képest. A szabadidős céllal történő utazások 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. Az első tíz hónapban a szállodai vendégek 27 százalékát a gyógy- és wellness-szállodák fogadták, a szállodák külföldi vendégeinek 16 és belföldi vendégeinek 39 százaléka vett igénybe ilyen típusú szolgáltatásokat.

Az év első tíz hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák 55, a négycsillagos házak pedig 50 százalékos foglaltságot értek el.

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az első tíz hónap során 8 és 12 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A vendégforgalom visszaesése valamennyi turisztikai régiót jellemezte.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 193 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-októberben, ezen belül a szállásdíjbevétel 112 milliárd forint volt. Az összes bevétel folyó áron 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15.013 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) pedig 6.698 forint volt; 2008-ban ugyanezek a mutatók 14.984, illetve 7.551 forintot tettek ki. 

Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel jelentős csökkenését a szállodák szobakapacitás-kihasználtságának 5 százalékpontos visszaesése is befolyásolta. Az átlagárak alakulása a külföldivendég-forgalom jelentős súlya következtében erősen függött a hektikusan (264-316 forint) mozgó forint/euró árfolyamtól. 

A szálláshely-szolgáltatásban a harmadik negyedévben már a 18 százalékos általános forgalmi volt érvényben, így ebben az időszakban a szállodák nettó átlagárának változása eltért a bruttó átlagárétól.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek 2009. január-szeptemberben 444 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ez 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának adatától. A vendéglátóhelyek árbevételének 11 százaléka származott a kereskedelmi szálláshelyen üzemeltetett üzletekből.

Az idén október 31-én a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.154 volt, ezen belül a 798 szálloda 48 ezer szobával, a 940 panzió 11 ezer szobával működött.

szálloda árak vendégéjszaka szálláshely
Kapcsolódó cikkek