Magyar gazdaság

Igazságtalan az adórendszer a gyerekvállalás szempontjából

Igazságtalan az adórendszer a gyerekvállalás szempontjából, hiszen a négygyerekes szülőkre éppen akkora terhet ró, mint az egygyermekesekre - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A magyar családpolitika viszonylag nagyvonalú, nagy problémája ugyanakkor, hogy rendkívül gyakran változik, és sokszor vitatják. Emiatt az érintettekben azt a képzetet alakítja ki, hogy nem kell vele foglalkozni, hiszen nem tudható, hogy a következő kormányzat mit tesz majd vele, a következő ciklusban kinek lesz jobb - mondta a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Spéder Zsolt hozzátette: további probléma, hogy a családpolitika eltérő mértékben javít az egygyermekes, egyszülős vagy sokgyermekes családok helyzetén attól függően, hogy mekkora jövedelemmel rendelkeznek. Az adórendszer ebben a tekintetben ugyanis meglehetősen igazságtalan: azonos jövedelem és életszínvonal biztosítása mellett egy négy gyereket nevelő család jóval több adót fizet, mint azok a szülők, akik csak egy gyereket vállaltak.

nagycsalád adórendszer családi adózás
Kapcsolódó cikkek