Magyar gazdaság

Kezd visszatérni a költekezési kedv?

A kiskereskedelmi adatokra szegeződik ma délután a figyelem, pláne, hogy az előrejelzések szerint újabb emelkedést láthatunk majd a novemberi értékesítési (+0.7 százalék) adatokban, amit sokan azzal magyaráznak, hogy kezd visszatérni a költekezési kedv – írja a Cashline.

A hónap elején közzétett autóértékesítési adatok is enyhe emelkedést tükröznek, amelyek azon reményeket táplálják, hogy a kormányzati roncsautó program augusztusi kifutása után is van kereslet a gépjárművekre, bár ezen adatokat is fenntartásokkal kell kezelni.

Az ünnepi szezon beköszöntével viszont még fajsúlyosabb lehet a kiskereskedelmi értékesítések alakulása, hisz sok elemző (például Meredith Whitney) szerint egyáltalán nem érdemes kiugróan jó számokat várni majd a decemberi adatoktól, a lakosság közel sem fog annyi pénzt elkölteni a boltokban, mint tette azt az elmúlt években, pláne, hogy egyre kevesebb elkölthető pénz áll rendelkezésre a háztartások esetében.

De ezt jól tudják az áruházak is, hisz jelentős akciókkal igyekeznek becsábítani a vásárlókat. Más kérdés, hogy idén eltolódhat a vásárlások iránya a kisebb árfekvésű termékek felé, és kevesebb pénz juthat a drága szórakoztató elektronikai cikkekre.

Csalódást keltő eredménnyel zárult a tegnapi 30 éves amerikai állampapír aukció, hisz nem tolongtak a vevők (a lefedettség 2.45-ös volt), és ennek megfelelően emelkedtek a hozamok. Többen arra figyelmeztetnek, hogy ez beárnyékolhatja a jövőbeni forrásbevonást, hisz egyre növekvő költségvetési deficit aggodalommal tölti el a befektetőket, és csak jóval magasabb hozam mellett hajlandóak finanszírozni az ezer sebből vérző amerikai deficitet.

Bár érdemes szem előtt tartani a szezonális hatásokat is, mivel év vége közeledtével az alapkezelők már kevésbé vesznek ilyen futamidejű és típusú értékpapírokat, fejben ilyenkor már az ünnepekre és a vaskos bónuszok bezsebelésére készülődnek, fajsúlyosabb döntések már a jövő évre tolódnak.

autóértékesítés kiskereskedelmi adat Meredith Whitney állampapír aukció költségvetési deficit
Kapcsolódó cikkek