Magyar gazdaság

Kisebb pusztítás – Az idei természeti katasztrófák mérlege

A Munich Re biztosító értékelése szerint a természeti katasztrófák jóval kisebb kárt okoztak idén, mint az elmúlt évtized során általában.

A Munich Re elemzése azt mutatja, hogy a katasztrófák jóval kevesebb áldozatot követeltek és kisebb kárt okoztak, mint az elmúlt években. Mindez annak ellenére alakult így, hogy a pusztító erejű események összességében gyakoribbak voltak idén, mint tavaly.

2009-ben mintegy 10 ezren vesztették életüket valamilyen természeti csapás miatt, míg az elmúlt évtizedben az éves átlag 75 ezer fölött mozgott. A legsúlyosabb kárt a szeptember elsejei szumátrai földrengés okozta: a 7,6 erősségű rengés során 1 200-an vesztették életüket. Ázsiában a viharok főként a Fülöp-szigeteket, Vietnámot és Tajvan sújtották, bár a hurrikán szezon jóval enyhébb volt idén.

A teljes kár a Munich Re becslése szerint 50 milliárd dollárt tesz ki világszerte, míg a biztosítási összeg globális szinten 22 milliárd dollár. 2008-ban a károk 200, illetve 50 milliárd dollárt tettek ki. Anyagi szempontból a legsúlyosabb esemény a Klaus nevű téli vihar volt, amely január 23 és 25 kötött csapott le Észak-Spanyolországra és Délnyugat-Franciaországra. A vihar eredményeként több mint egy millióan maradtak áram nélkül, a 195 kilométer/órás sebességű szél 5,1 milliárd dolláros kárt okozott.

A Munich Re földrajzi elemzője szerint a természeti katasztrófák okozta károk várhatóan növekednek a jövőben. A cég igazgatótanácsának tagja az AFP-nek nyilatkozva kiemelte: kiábrándító, hogy nem sikerült áttörést elérni a koppenhágaiklímacsúcson.

természeti katasztrófa Munich Re Koppenhága biztosítás
Kapcsolódó cikkek