„Jelenleg 650 milliárd forintnál tartunk, ezért fel kell készülni, hogy az EU-pénzeket kezelő intézményrendszerben újabb gyorsító intézkedéseket vezetünk be 2010 elején” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a miniszter a tárcája teljesítményét és kilátásait értékelő, évzáró sajtóbeszélgetésen.

Szavaiból kiderült, hogy nem igazolták várakozásait az európai uniós támogatással megvalósuló beruházások gazdaságélénkítő hatásai sem. Egyelőre a legfőbb gondot az okozza, hogy a nagy beruházási értékű közlekedési és a környezetvédelmi nagyprojektek zöménél vagy el sem indulhatott, vagy akadozik a kivitelezés, emiatt nem jelentkezik továbbgyűrűző hatásuk sem. Lapunk további kérdésére a miniszter elismerte, hogy ebben ludas lehet a közbeszerzési törvény is. „Kétségtelen, a bizonytalan jogi környezet, a közbeszerzési törvény folyamatos módosítgatása nem segíti elő ezeknek a nagyberuházásoknak az előrehaladását” – állapította meg.

Varga István általában sem bizonyult túl derűlátónak szerdán. „Jövőre magas szinten stabilizálódhat a ezért még inkább felértékelődnek a foglalkoztatást, a munkavállalást segítő pályázatok” – mondta. Az is kiderült, hogy nem lehet magára hagyni a kutatás-fejlesztést és az innovációt (k+f+i). Itt az innováció fogalmának kiterjesztésére, a támogatási konstrukciók bonyolultságának enyhítésére és az eddigieknél praktikusabb kommunikációra számíthatnak a majdani pályázók.
Kérdésre válaszolva azt is elismerte a miniszter, hogy 2010 első fél évében még rengeteg cég bedőlhet, és a befektetők sem tülekednek a magyarországi lehetőségekért. Szinte egyedüli jó hírnek azt minősítette, hogy a kormány elmúlt félévi makrogazdasági és pénzügyi stabilizációs erőfeszítéseinek köszönhetően hazánk a világ és az azon országai közé tartozik, amelyek előbbre tartanak az egyensúly megteremtésében, mint a többség.

Erre a helyzetre alapozva az új esztendő első negyedévében több fontos intézkedésre készül a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) a növekedés megalapozása, majd megszilárdítása érdekében. Ezek közé tartozik a munkahelymegőrzés és -teremtés ösztönzése, a vállalkozók bürokratikus terheinek további csökkentése, a kutatás-fejlesztés és innováció eddigieknél szélesebb körű támogatása és mindehhez a hazai feltételek javítása, valamint a mielőbbi stratégiai gondolkodás elindítása a zöldgazdaság magyarországi szerepével és lehetőségeivel kapcsolatban. A miniszter ugyanakkor bízik a kijelölt húzóágazatok – járműipar, logisztika, bio- és gyógyszeripar, infokommunikáció – növekedést segítő hatásában is.