Magyar gazdaság

Oszkó: Nem állami cégek szanálására való a büdzsé

Oszkó Péter reméli, hogy a következő kormány sem meríti ki a 206 milliárdos tartalékot. A pénzügyminiszter szerint hiba lenne, ha a költségvetésből finanszíroznák az állami cégek adósságát.

Csak akkor kell jövőre 4,2-4,3 százalékos költségvetési hiánytól tartanunk, ha a kormány teljesen feléli a korábbi éveknél amúgy jóval magasabb összegű tartalékokat. Így válaszolt a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Oszkó Péter pénzügyminiszter a deficit „elszállásával” kapcsolatos aggályokra.

Ismeretes: a fenti előrejelzést éppen a napokban tette közzé a jegybank. Oszkó azonban reméli, hogy a következő kormány sem meríti ki a 206 milliárdos tartalékot, márpedig az MNB csak erre az esetre jósolt a kormányzati 3,8 százaléknál magasabb GDP-arányos hiányt.

A szakminiszter emlékeztetett: az idén a válság ellenére mindössze 32 milliárd forintot használt fel a kabinet az általános tartalékból. Helytelennek minősítette Oszkó Péter az 5-7 százalékos deficitről szóló, elsősorban ellenzéki előrejelzéseket is.

Ezek mögött az adatok mögött az a feltételezés húzódik meg, hogy jövőre sort kell keríteni az állami vállalatoknál felhalmozódott adósságok rendezésére. A pénzügyminiszter szerint azonban ez a forgatókönyv nemcsak hogy elkerülhető, hanem az adósságok költségvetés általi átvállalása hatalmas hiba lenne.

Ehelyett ezeket a cégeket olyan gazdálkodásra kell ösztökélni, amely megteremti a pénzügyi egyensúlyt, és így lehetővé válik a valóban riasztó, több tíz- és százmilliárd forintos méreteket öltő leépítése.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

hiánycél Oszkó MNB állami cég költségvetés
Kapcsolódó cikkek