Magyar gazdaság

A korrupció elleni 12 legfontosabb lépés

Tízéves nemzeti program indítását javasolja a korrupció leküzdésére a köztársasági elnök által felkért Bölcsek Tanácsa. A négy tekintélyes tudósból és közéleti személyiségből álló testület által pénteken közzétett tanulmány szerint a korrupció hatékony visszaszorításában a legfontosabb a hatalmon lévő politikai erők, elsősorban a mindenkori kormány valódi elkötelezettsége.

Nemzetközi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a hatalom, a mindenkori kormány és vezetőjének valódi elkötelezettsége nélkül nincs esély egy korrupcióellenes program sikeres végrehajtására – olvasható a bölcsek által jegyzett tanulmányban. Az elkötelezettség elsősorban azt jelenti, hogy a hatalmi és politikai hierarchiában felülről lefelé – az első pillanattól kezdve – ugyanaz a program, ugyanaz a korrekciós szándék legyen érvényben. Mindezen túl biztosítandó, hogy a döntéshozói szintre csak hiteles személyek kerüljenek.

Legfeljebb tíz év alatt el lehet és kell érni, hogy Magyarországon a korrupció és a hasonló jelenségek minden területen elfogadható szintre csökkenjenek – hangsúlyozzák a bölcsek. Ez azt jelentheti, hogy Magyarország a Transparency International 2009. évi korrupciós érzékelési indexe 5,1 értékről 6,4-6,7 közötti értékre javítható, ami Szlovénia jelenlegi szintje.

Jelenleg több szervezet feladata a korrupció visszaszorítása, de alapvető hiányosság, hogy egyikük sincs felhatalmazva a korrupció elleni küzdelem felelős koordinálására, irányítására. Szükség van egy intézményre, amely ennek a küzdelemnek felelős gazdája. A bíróságok intézményén belül a korrupciós ügyek kezelésére célszerű szervezett formában specializálódott, külön egységet létrehozni. Az ügyészségen belül ki kellene alakítani a korrupciós jelenségek feltárására, nyomozására specializálódott szervezeti egységet, s a büntetőeljárás kezdetétől valamennyi korrupciós ügyben az ügyészségnek kellene eljárnia.

Az Állami Számvevőszék korrupcióellenes jogait és kötelességeit ki kell terjeszteni és meg kell erősíteni – olvasható a tanulmányban. A Gazdasági Versenyhivatal szakmailag kapcsolódó területeinek tevékenységét az együttműködésben szorosabbá kellene tenni. Különös gondot kell fordítani a közpénzfelhasználás körében jelentkező korrupció visszaszorítására egy új, hatékony, független, parlamenti alárendeltségben működő szervezet felállításával.

A korrupció elleni 12 legfontosabb lépés
1. Legfelső szintű elkötelezettség a korrupció elleni valós küzdelemre és ennek minden szükséges akciója, rendelkezése
2. A korrupció elleni nemzeti program elkészítése és elindítása
3. Az intézményi rendszer át- és kialakítása
4. A különféle törvények (pártfinanszírozási, választási) módosítása
5. Új, átláthatóbb és hatékonyabb közbeszerzési jogszabályi rendszer kialakítása és törvényi harmonizációja
6. Néhány nagyobb jelentőségű, sorsolással kiválasztott közbeszerzés felülvizsgálata, tapasztalatszerzés
7. Az önkormányzati rendszer veszélyeztetett területeinek és ellenőrzési rendszerének felülvizsgálata és korrigálása
8. Az állami és uniós támogatások, pályázatok rendszerének átalakítása
9. Az egészségügyön belüli korrupció csökkentését szolgáló program indítása
10. Az állami intézmények belső ellenőrzési egységeinek bevonása a programba
11. A nyilvánosság és ezen belül az elektronikus nyilvánosság minél szélesebb körű alkalmazása, ellenőrzése, valamint a közérdekű adatok közzétételét érintő szabályszegés szankcionálása
12. Civil szervezetek aktivizálása és professzionális, folyamatos támogató programok a médiumokban

nemzeti program Bölcsek Tanácsa korrupció visszaszorítás
Kapcsolódó cikkek