Magyar gazdaság

Brüsszel megdicsért és megintett egyszerre

Négy EU-tagállam kapott dicséretet tegnap az Európai Bizottságtól a túlzott államháztartási hiány leszorítására tett erőfeszítéseinek sikere miatt: Magyarország, Lettország, Litvánia és Málta.

Mind a négyen „megfelelő lépéseket” tettek a 3 százalékot meghaladó GDP-arányos deficit csökkentésére – szögezte le brüsszeli sajtóértekezletén Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

Málta és Litvánia esetében a romló gazdasági környezet mindennek dacára szükségessé teszi a deficit 3 százalék alá szorítására megadott határidő kitolását egy évvel (Málta esetében 2011-re, Litvánia esetében 2012-re). Magyarország és Lettország viszont – amelyek a válság mélypontján rendkívüli hitelcsomagot kaptak 6,5 illetve 3,1 milliárd euró értékben az EU-tól – erre nincs szükség a bizottság szerint. Brüsszel szerint hazánk esetében tartható a 2011-es határidő, s Lettországnál is a 2012-es.

„Nagyra értékelem a magyar hatóságok és a magyar lakosság erőfeszítéseit, amelyet a globális válság közepette tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, fokozzák a pénzügyi fenntarthatóságot, és megőrizzék a makrogazdasági stabilitást” – közölte Almunia.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Európai Bizottság Lettország Magyarország pénzügyi biztos EU almunia
Kapcsolódó cikkek