Magyar gazdaság

Egy emberöltő óta nem volt ilyen szigorú takarékossági program a briteknél

Alistair Darling hamarosan kiadja a minisztereknek a takarékossági programmal kapcsolatos feladatokat. A brit pénzügyminiszter olyan nagymértékű megtakarításokat tervez a kabinetben, amelyekre egy emberöltő óta nem volt példa.

A Financial Times véleménye szerint a pénzügyminiszter a szigorú intézkedés sorozattal azt akarja megmutatni, hogy a Labour kormány valóban csökkenteni akarja a 178 milliárd fontos deficitet.

A minisztereknek a következő napokban kell megkezdeniük az ötletek gyűjtését a 2011-2014-es költségvetéshez, a lap úgy tudja, hogy egyes tárcáknál akár 15 százalékos költségcsökkentés is elképzelhető.

Darling leszögezte: nem kérdés, hogy négy év alatt megfelezik a hiányt, a részleteket a márciusban beadott költségvetési terv tartalmazza. A pénzügyminisztert korábban sok kritika érte amiatt, hogy nem pontosította, milyen területeken szeretné bevezetni a takarékossági intézkedéseket. Most a minisztereken a sor, hogy javaslatokat tegyenek.

Ha a választásokat a konzervatívok nyerik, a megtakarítási programot nekik kell befejezniük, de a Tory párt a kormányénál gyorsabb és erőteljesebb lefaragást ígért. Darling úgy vélte, hogy a konzervatívok költségcsökkentési terve kárt okozna a törékeny gazdaságnak, mivel a kilábalás előtt vonná el a forrásokat.

miniszter Darling deficit hiány pénzügyminiszter brit
Kapcsolódó cikkek