Magyar gazdaság

Egy hazai gazdasági tényező, aminek jót tett a válság

Jelentős, a GDP 4 százalékát megközelítő finanszírozási képességet ért el Magyarország 2009 harmadik negyedévében.

A Magyar Nemzeti Bank által közzétett jelentés szerint a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege július–szeptemberben 1052 millió euró (286 milliárd forint) volt, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 1268 millió euró. A arányában ez utóbbi mutató 2008. év végéhez képest 11 százalékos javulást jelent, s 2009 második negyedévénél is egy százalékponttal jobb.

A harmadik negyedévben a reálgazdasági egyenleg többlete továbbra is ellensúlyozta a jövedelemegyenleg hiányát, a folyó fizetési mérleg pozitívuma pedig tovább nőtt: értéke a szezonálisan kiigazított adatok alapján 424 millió euró volt. Az áruforgalomban az importkiadások és az exportbevételek már meghaladták az előző negyedéves szintet: bár 2008 végéhez képest az visszaesése 8, míg az importé közel 20 százalékos volt, az előző negyedévhez képest az exportbevételek már kismértékben nőttek, s az sem csökkent tovább.

Az áruforgalomban a nettó export értéke közel 1,5 milliárd euró lett, a szolgáltatásoké félmilliárd. A szolgáltatások bevételeinek és kiadásainak visszaesése egyébként elmaradt az áruforgalométól: az előző év végéhez képest 5, illetve 15 százalékos, az előző negyedévhez képest pedig szinte stagnáltak. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi kiadások visszaesése jelentősebb, ezen belül is a magáncélú utazások kiadásai csökkentek a leginkább.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

szezonális GDP nemzeti bank tőkemérleg folyó fizetési mérleg áruforgalom szolgáltatás import export
Kapcsolódó cikkek