Magyar gazdaság

Kipróbáltuk a vagyonadó kalkulátort - Részletek!

Az APEH közleményben tudatta, hogy elérhető a vagyonadó-kalkulátor

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is elérhető a lakóingatlanok után fizetendő alapjának megállapításához - önkéntes döntés alapján - használható becsült forgalmi érték kalkulátor - áll az APEH honlapján megjelent közleményben.

Próbálja ki Ön is!

De vigyázat! A kalkulátor használatához szükséges tájékoztatóban az áll, hogy a fellhasználó hozzájárul a közölt adatok adóhatóság által történő nyilvántartásához, kezeléséhez.

A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózónak segítséget nyújtson az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló 2009. évi LXXVIII. törvény szerinti lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához.

A kalkulátor által megállapított becsült forgalmi érték nem biztos, hogy megegyezik a tényleges forgalmi értékkel, ugyanis lehetnek a lakóingatlannak olyan egyedi sajátosságai, amelyek a valóságos forgalmi értéket eltérítik a becsült forgalmi értéktol. Ugyanakkor az adó alapja minden esetben a tényleges forgalmi érték kell, hogy legyen.

Amennyiben az Ön által megjelölt adatok valósak – és az adóév január 1-jén is fennállnak – és Ön az adóbevallása benyújtását megelőző hat hónapon belül megállapított becsült értéket jelöli meg forgalmi értékként a Nért. szerinti adóbevallásban, vagy adóbevallást erre tekintettel nem nyújt be, valamint ha az adóhatóság egy esetleges ellenőrzés során a becsült forgalmi értéknél magasabb valós forgalmi értéket állapít meg, akkor ezt a körülményt úgy kell értékelni, hogy az adott
helyzetben Ön az elvárható körültekintéssel járt el.

Ebben az esetben a különbözetet meg kell fizetni, de az adóhatóság az adóbírság kiszabását, illetve a késedelmi pótlék felszámítását hivatalból mellőzi. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a forgalmi érték (ideértve a becsült forgalmi értéket is) nem tévesztendő össze a számított értékkel. Előfordulhat, hogy a (becsült) forgalmi érték alapján a lakóingatlan adómentes, azaz fizetési kötelezettsége nem keletkezik, de a számított érték alapján Önt – fizetési kötelezettséggel nem járó – bevallási kötelezettség terheli - áll a kitöltés utáni tájékoztatóban.

A kitöltés után egyébként az adatsort ki is lehet nyomatatni, valamint pdf formátumban el is lehet menteni.

APEH vagyonadó kalkulátor
Kapcsolódó cikkek